Az ellenzéki vezetők mellett most már a fideszes polgármesterek is nagyon szeretnék, ha a kormány eltörölné az ingyenes parkolást. Az intézkedés ellen legutóbb Cser-Palkovics András és Szita Károly emelte fel a szavát.


Kép forrása: Újpest Media

Székesfehérvár havi 20-30 millió forinttól esett el azóta, hogy a kormány tavaly novemberben – a járvány elleni védekezésre hivatkozva – újra ingyenessé tette a parkolást országszerte. A város polgármestere, Cser-Palkovics András azt mondta az ATV Híradójának, elérkezett az idő arra, hogy újragondolják a jelenlegi szabályokat. A politikus elmondta, nem csak a bevételkiesés miatt kell megfontolni az ingyenes parkolás megszüntetését.

„Hétfőtől visszatérnek az iskolába az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolások, így az eddiginél is nagyobb lesz a zsúfoltság a közlekedésben. Minden nagyvárosnak ma már az az érdeke, hogy ezeket a szabályokat ebben az új helyzetben át lehessen gondolni, felül lehessen vizsgálni, akár úgy is, hogy az önkormányzatok visszakapják a lehetőséget arra, hogy maguk döntsék el, hogy a közterületi parkolást hogyan szervezik” – magyarázta Cser-Palkovics.

A csatornának Kaposvár fideszes polgármestere is nyilatkozott, aki nem mellesleg a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Szita Károly kifejtette, hogy minden megyei jogú várost érzékenyen érintett az intézkedés, az ő városa esetében 240 millió forint a kiesés.

„Nagyon remélem, hogy most, amikor egyre csökken a betegségszám, köszönhetően annak, hogy egyre többen oltatják be magukat, sor kerül az ingyenes parkolás feloldására. Most már úgy érzem, hogy nem lesz rá szükség” – fogalmazott Szita, hozzátéve, hogy a kormány és az operatív törzs dolga, hogy eldöntse, mikor engedi meg a járványhelyzet az intézkedés eltörlését.


Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A kormány először a koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020 tavaszán tette ingyenessé a közterületi parkolást, júliusig. Az intézkedés a második hullámban lett újra bevezetve, és most még nem tudni, hogy pontosan meddig lesz érvényben.