2021. november 23. | 10:08

Vészesen fogynak a BKV tartalékai.

FRISSÍTÉS: A főpolgármester-helyettes az ATV-nek nyilatkozva cáfolta azokat a híreket, miszerint leállna a tömegközlekedés a fővárosban, ha nem kapnak pénzt a kormánytól.

A BKV november 25-ig, azaz csütörtökig húzhatja ki a fővárostól korábban kapott 108 milliárd forint támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza, közölte a Népszavával Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A lap úgy értesült, hogy a városvezetés fontolóra vette a közösségi közlekedés teljes leállítását Budapest egész területén.

Kiss Ambrus a leállás idejéről és hosszáról nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mivel a végső döntés még nem született meg a kabinet részéről. Az állami támogatás a költségvetés alig 7 százalékát fedezi, emlékeztet a lap, ez idén 12 milliárd forintot jelentene, ám a kormány eddig egyetlen forintot sem utalt. Az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium még a szerződéstervezetet sem küldte el, illetve a tárca ezidáig tárgyalópartnert sem volt hajlandó kijelölni, ezért a főváros elkezdte felmérni, milyen eszközökkel tudna ráijeszteni a kormányra.

Annak ellenére, hogy az idő és a BKV tartalékai vészesen fogynak, Kiss bízik abban, szerda éjfélig megkapják a támogatási szerződés tervezetét, de ha ez mégsem történne meg, akkor felmerülhet a közösségi közlekedés korlátozása. A teljes leállítás elrendeléséhez nem szükséges közgyűlési felhatalmazás, közölte a főpolgármester-helyettes.

A Népszava cikke szerint az utasok időben értesülni fognak a korlátozó intézkedések módjáról és idejéről, még a leállás előtt, ha tényleg elrendelik azt. Kiss elmondása alapján a korlátozás mértékét jelentősen befolyásolja, hogy a kormány mutat-e addig bármiféle hajlandóságot a normatíva megfizetésére.