vasárnap - 2022. October 02.
18 °C
szórványos felhőzet
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani a magyar utakon

A lakosság megértését és türelmét kéri a Magyar Honvédség.

Április 19. és május 14. között megemelkedett katonai gépjárműforgalomra és zajhatásra kell számítani Magyarország több térségében, a hírt Sándor Tamás vezérőrnagy közölte a média képviselőivel Budapesten. A Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője a most kezdődő Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi gyakorlatról tartott sajtótájékoztatót az MH Hadikikötőben.

A 800 fős nemzetközi gyakorlat alapvető célja a hazánkban létrejött Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakoroltatása, illetve a kezdeti műveleti képesség elérése, hangzott el a szabadban megtartott sajtóeseményen.

„A feladatvégrehajtások során megemelkedhet a katonai gépjárműves forgalom, illetve, miután helikopterek és merevszárnyú repülőgépek is bevonásra kerültek, előfordulhat, hogy nagyobb hanghatás is keletkezik, ezért kérjük a lakosság megértését és türelmét a gyakorlat vonatkozásában” – fogalmazott Sándor Tamás vezérőrnagy, aki elmondta, hogy hazánkon túl Horvátországban és Szlovákiában is gyakorlatoznak a katonák.

A magyarok regionális partnerein kívül (Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) Németország kiképzőként, az Amerikai Egyesült Államok pedig kiképzőként és végrehajtóként is részt vesz a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság gyakorlatában.

A Black Swan 2021 egyik kiemelt célja a folyami eszközök kezelése és a hozzájuk kapcsolódó harcászati eljárások gyakorlása. Ennek érdekében négy hajóegységet mozgattak át a térségbe (két magyart és két amerikait), ezek közös feladatokat hajtanak majd végre a következő hetekben.

„A hajók többségében a Duna Ercsi és Szentendrei-sziget közötti szakaszán fognak közlekedni. Az aktívabb manőverezéssel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe terveztük, ahol a vízi, vagy vízparti forgalom minimális, vagy nincs is. A vaklőszer alkalmazásával járó harcászati mozzanatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében tervezzük végrehajtani. A gyakorlatot úgy terveztük meg, hogy a mozzanatok a lehető legkisebb mértékben se befolyásolják a lakosság vagy a víziközlekedésben érintettek tevékenységét, nyugalmát” – jelezte Pécsvárady Szabolcs ezredes, a különleges rendeltetésű dandár megbízott parancsnoka.

 

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!