Megpróbálta átverni a rendszert a ravasz sofőr, csúnyán visszanyalt a fagyi

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-08-15, 14:37

Sokáig jónak tűnt a terv.

Az Egyesült Államokban egy Droogie becenevű programozó elhatározta, hogy átveri a Kaliforniai Gépjármű Minisztériumot (DMV, California Department of Motor Vehicles), mert szeretett volna ingyen parkolni a fizetős helyeken is. Sokáig úgy tűnt, hogy bejön a terve, aztán csőstül jött a baj.

Droogie beregisztrált a DMV rendszerébe egy egyedi rendszámtáblát, amelyen csupán egyetlen szó, a „Null” szerepelt. A névválasztás nagyon is tudatos volt a ravasz sofőr részéről, ugyanis a számítógép-programozásban 0 értéknek hívják azt a mutatót, amely nem mutat valós adatra. A mutatóérték jelölésére pedig a programnyelvek gyakran a null vagy nil szavakat használják.

Null feliratú rendszámtábla az Egyesült Államokból

Droogie célja tehát az volt, hogy „láthatatlanná” tegye a rendszámát a rendszer számára. Bármennyire is csak poénnak indult a dolog, úgy tűnt, hogy a terv beválik, Droogie ugyanis egy évig egyetlen parkolócédulát sem kapott. Aztán megpróbálta meghosszabbítani a rendszámtábla érvényességét, de nem járt sikerrel, ez már rossz jel volt a számára.

Hirtelen sorra kapni kezdte a befizetésre váró parkolójegyeket, nyomban a nyakába szakadt egy több mint 12 ezer dolláros (3,5 millió forintos) adóssághalmaz. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a DMV-vel együttműködő cég szűrője a hiányos rendszámtáblákat egy idő után összekapcsolta a „Null” feliratú rendszámtáblával.

Droogie-nak nyilván nem volt ínyére, hogy más helyett fizessen, ezért nyomban fel is vette a kapcsolatot a DMV-vel. A szervezet viszont közölte vele, hogy nem fog változtatni a rendszerén. A Los Angeles-i rendőrség a DMV-vel együtt azt javasolta a programozónak, hogy váltson rendszámtáblát.

Az Alapjárat legfrissebb hírműsorában lecsekkolhatod a legújabb autós híreket.

Kapcsolódó írások

Ace Ventura szabálytalanul közlekedik
2019. május 31.
A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.
Alastair Moffat kaszkadőr
2020. február 19.
Alastair Moffat mutatványa kétségkívül látványosra sikerült.

További hírek