2023. december 01. | 18:13

Aggodalomra semmi ok, nem marad senki meteorológiai előrejelzések nélkül.

2024. január 1-jétől átveszi az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatait a 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. Az erről szóló közlemény a kormány honlapján jelent meg, szúrta ki a 24.hu. A meteorológiai szolgálat kormánytisztviselőinek jogviszonya január 1-jétől munkaviszonnyá alakul.

Az OMSZ tavaly nyáron került a kritikák kereszttüzébe. A 2022-es augusztus 20-i elmaradt tűzijátékot követően Palkovics László azonnal kirúgta az OMSZ két akkori vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

A döntésnek köze lehetett ahhoz, hogy tavaly augusztus 20-án a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs az OMSZ javaslatára úgy döntött: nem rendezik meg aznap este a tűzijátékot. A vihar, a szél és az eső azonban elmaradt.

Az OMSZ munkatársai másnap a közösségi oldalukon kifejtették, miért vártak esőt az esemény időpontjára. Kifejtették, hogy a szakmájuk része a bizonytalansági faktor. A jelek szerint ez azonban nem mindenkit hatott meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat új vezetőjére csak idén júliusban derült fény. Szanka Gábort nevezték ki az OMSZ élére.

Az új vezető érkezését egy állománygyűlésen jelentették be. Már akkor sz esett arról, hogy nagyobb átalakítás várható az OMSZ háza táján.

A döntésről sem a met.hu oldalon, sem az OMSZ közösségi oldalain nincs semmilyen információ. Az időjárással kapcsolatos előrejelzések ugyanúgy elérhetők. E szerint ma éjszaka csak az ország északi tájain lehet fagyra, havazásra számítani. Arrafelé érdemes a szokásosnál körültekintőbben vezetnie az autósoknak.

Holnap délelőtt pedig valósággal kettészakad az ország: a nyugati határ mentén mindössze 1-2 Celsius-fokra és havazásra, havas esőre kell számítani. Dél-keleten ezzel szemben a 16 fokot is elérheti a nappali csúcshőmérséklet.

Pixabay