2022. április 11. | 10:51

Hamarosan benyújtják a taxirendelet-módosítást.

FRISSÍTÉS: a Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntése nyomán 2022. május 9-től emelkednek a taxis tarifák Budapesten. Az alapdíj, a kilométerdíj és a percdíj is a korábbi megegyezés szerint módosul.

A taxisokat képviselő érdekvédelmi szervezetek több hónapnyi egyeztetés után megállapodásra jutottak a Fővárosi Önkormányzattal és a BKK-val, minek értelmében májustól átlagosan 35 százalékkal emelkednek a taxis tarifák a fővárosban.

A megbeszélések tavaly novemberben kezdődtek a felek között, de februárban aztán holtpontra jutott az ügy, mivel a taxisok állítása szerint a fővárosi önkormányzat nem reagált az újabb tárgyalási kezdeményezésekre. Ekkor került sor egy kisebb demonstrációra a Hősök terén, melynek természetesen a tarifaemelés volt a központi témája.

Taxi
Fotó: Depositphotos

Az elmúlt hetekben egyéb kérdésekben már megállapodtak az érdekvédelmi szervezetek a fővárossal, és most a taxisok számára legfontosabb dologban is sikerült egyezségre jutni. A közel 35 százalékos tarifaemelés értelmében az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400 forintra, míg a percdíj 75 forintról 100 forintra emelkedik.

A taxirendelet-módosítást az általános főpolgármester-helyettes nyújtja be a Fővárosi Önkormányzat következő közgyűlésén, az új tarifák pedig 2022. május 9-től lesznek érvényben. A kormány jelenlegi jogértelmezés szerint a fővárosi taxitarifa nem esik abba a halmazba, melyben díjemelési moratórium vonatkozik az önkormányzatokra.

A jövőben a taxisok a taxidrosztokon kívül is várakozhatnak világító szabadjelzővel, illetve többek közt azt is kiharcolták, hogy minősített jelöléssel rendelkező 4 évszakos gumiabroncsokat is használhassanak.