2022. február 28. | 11:15

Több kerület is csatlakozott már a megállapodáshoz.

A fővárosi közgyűlés a közterület-használati rendelet módosításával biztosítaná a közösségi roller- és kerékpárparkolók kialakítását Budapesten, tudta meg a Telex egy szakmai háttérbeszélgetésen. A parkolók kötelező használata a várakozás szerint pontot tesz a rollerkáosz végére a belső kerületekben.

A rendelet módosítására már márciusban sor kerülhet, amely révén az önkormányzatok szerződést köthetnek a roller- és kerékpármegosztó szolgáltatókkal a mikromobilitási pontok használatáról. A terv szerint a szolgáltatók járművenként évi 500-800 forintot fizetnek majd a parkolók igénybevételéért, a frekventáltabb helyeken lévők esetében az összeg magasabb lehet.

Budapest belső kerületeiben nagyjából 500-600 közösségi parkoló épülhet 2022 folyamán, ezekben nagyjából elfér a jelenlegi teljes budapesti közroller- és közbringaflotta. A megállapodáshoz az I., V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületek már csatlakoztak, és várhatóan így tesz a II., III., XI. és XIV. kerület is.

A mikromobilitási pont látványterve
A mikromobilitási pont látványterve (Forrás: BKK)

Az új szabály szerint a közrollereket és a közbringákat csak a kijelölt területeken lehet majd letenni, nem lehet őket az utcán szanaszét szórni. Aki megszegi a regulát, szankcióra számíthat, a szolgáltató ugyanis átháríthatja az ügyfélre a pénzbüntetést. Ennek mértéke a tervek szerint egyetlen jármű esetén 5000-10 000 forint lesz naponta.

A Telex értesülése szerint a Bubi közbringákat egyelőre továbbra is csak a Bubi gyűjtőállomásokon lehet majd letenni, az új mobilitási pontokon erre nem lesz lehetőség.