2023. szeptember 13. | 09:41

Eljött a gépjárműadó befizetésének határideje, mutatjuk, hogy a legegyszerűbb ezt megtenni.

Mint ismert, a gépjárműadót legfeljebb két részletben kell befizetni minden évben, március 15-ig az első, és szeptember 15-ig a második részletet. Akiknek a tavalyihoz képest változott a gépjárműadójuk, azok határozatot kapnak, akiknek nem, azok csak értesítőt.

Akik rendelkeznek elektronikus azonosítással és ügyfélkapuval, azoknak a NAV elektronikusan küldi a levelet, akik nem, azoknak pedig postán. Emellett a NAV applikációjában is lehet ellenőrizni a fizetendő összeget, és be is lehet ott fizetni a Gépjárműadó menüpontban.

Emellett a NAV ÜPO Ügyfélportálján is rendezhető a dolog. Ennek módja, hogy az Adószámla lekérdezést el kell végezni úgy, hogy a lekérdezési időszak végét szeptember 15-e utánra kell állítani. Ekkor ki fogja listázni a 410-es adónem (gépjárműadó) második részletét. Itt pedig a „Hátralék rendezése" gombra kattintva lehet fizetni.

Ezen kívül a NAV Belföldi gépjárműadó beviteli számlára (10032000-01079160) is el lehet utalni az összeget, ahol a közlemény rovatban az adóazonosító jelet vagy az adószámot fel kell tüntetni, különben a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Aki persze már márciusban az egész éves gépjárműadót befizette, annak már nincs teendője. Annak sincs, aki használt autóját idén január 1-je után vásárolta, hiszen az éves gépjárműadót annak kell befizetni, akinek év elején a nevén volt az autó.


Amennyiben nem szeretnél elfeledkezni az autóddal kapcsolatos fontos határidőkről (gépjárműadó befizetése, KGFB befizetése, műszaki érvényesség lejárata stb.), akkor érdemes regisztrálnod a Carnotie felületén, ahol minden fontos dolgot kezelhetsz az autód kapcsán, egyszerűen. Rendeszeres értesítéseket is kapsz, így biztos semmit nem felejtesz el.


Alapjárat.hu