Szerdán a Városházánál, Karácsony Gergely főpolgármester ablaka alatt tüntetett a taxisok egy csoportja, a demonstrálók az ITM állásfoglalását is átadták a fővárosnak.

Nemrég a Hősök terén tüntettek a budapesti taxisok, akik több száz forinttal drágítanák az alap- és a kilométerdíjat. Mint mondják, az utolsó tarifakorrekció (2017) óta 15 százalékkal emelkedtek az árak, az üzemanyagok pedig 40 százalékkal drágábbak, mint öt évvel ezelőtt, közben pedig az autók beszerzési ára is jócskán emelkedett.

Karácsony Gergely elismerte, hogy az infláció mértéke döbbenetes, de emlékeztetett, hogy a Fővárosi Önkormányzat 70 százalékos kedvezményt adott a taxisdrosztdíjból két évvel ezelőtt. A polgármester azt is megjegyezte, hogy korábban azért nem engedtek a taxisok kérésének, mert úgy gondolták, hogy a veszélyhelyzeti rendeletek megtiltják az emelést. Mostanra azonban kiderült, hogy a kormányhivatal állásfoglalása szerint nincs akadálya a tarifaemelésnek.

A taxisok minimum 30 százalékos áremelést tartanának elfogadhatónak, mivel 2018 júliusa óta nagyon sok minden változott, ezt Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke mondta az InfoRádióban. Hozzátette, hogy az általa vezetett szervezetnek nincs köze a tüntetésekhez, az OTSZ a tárgyalóasztalnál kíván eredményeket elérni.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes legközelebb március 1-jén ül le egyeztetni a taxisok képviselőivel, akik ekkor javaslatot tehetnek a kért emelés mértékére, tudta meg a HVG. Ha létrejön a megegyezés, akkor a tarifaemelésről már a márciusi közgyűlésen dönthet a főváros.