Multifunkciós autó- és motorsport aréna épülhet Nyíregyházán

Közzétéve:
2018-10-04, 14:12

A ralikrossz, az autókrossz és az utánpótlás-nevelés szempontjából kiemelt jelentőségű gokart szakág kaphat otthont a nyíregyházai komplexumban.

A nyíregyházi autó- és motorsport aréna egyelőre még csak terv, ám jó esély van arra, hogy lesz is valami a dologból, ugyanis a kormány forrást biztosít a létesítmény előkészítésére és megtervezésére, aminek a határideje elvileg decemberben 31. Addig meg kell még találni a központ számára megfelelő telket, de ez, ha van elegendő pénz, aligha jelenthet problémát.

Azért esett Nyíregyházra a kormány választása, mert egy ilyen fejlesztés új munkahelyeket teremt, de fejleszti a helyi turizmust is. A tervezett létesítmény elsősorban a ralikrossz, az autókrossz, és az utánpótlás-nevelés szempontjából kiemelt jelentőségű gokart szakágnak ad majd otthont, megteremtve a 21. századi követelményeknek megfelelő, professzionális feltételeket.

Tervben van egy vezetéstechnikai központ, egy 50 szobás szálloda, valamint egy konferenciaközpont megépítése is, ahol edzőtáborozási, tesztelési lehetőségeket lehet biztosítani nemcsak a hazai sportolók, hanem a környező országok versenyzői részére is.

 

Driving Camp
A tervek szerint vezetéstechnikai pálya is épül majd Nyíregyházán

 

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke azt mondta, a hazai sportági szövetség a rali Eb utolsó fordulójának megrendezésére nyújt be pályázatot a Nemzetközi Autósport Szövetséghez (FIA), s nyíregyházi központtal, 2019 és 2023 között szeretne otthont adni a sorozat záróversenyének.

"Az elmúlt három, és különösen az utóbbi másfél év munkájának eredményéről beszélünk most, a pályázatunkban pedig azért gondolkodunk öt évben, mert egy rali Eb-futamot nem csak megszerezni kell, de meg is kell tartani" - nyilatkozta az MNASZ elnöke. Kiemelte, jelentősen növeli a tervezett verseny jelentőségét, hogy sikeres pályázat esetén Magyarország az utolsó fordulónak adhat otthont nyíregyházi központtal a zempléni, tokaji hegységben kialakított, klasszikus pályákon.

"Sokszor a bajnokság végén, épp a záróversenyen dőlnek el a bajnoki címek, ezért jó lenne, ha a jövő évtől mi rendezhetnénk öt éven át ezt a kiemelkedően fontos viadalt" - tette hozzá Oláh Gyárfás, jelezve: olyan helyszínre akarják vinni az Eb-futamot, amely minden tekintetben a legmegfelelőbb.

 

gokart pálya
Az utánpótlás-nevelés szempontjából nagyon fontos gokart

 

A rali Eb magyarországi fordulóján előzetesen 150 versenyző párosra, és 25-50 ezer nézőre számítanak. Elhangzott, hogy a szakág világbajnoksága után a kontinentális sorozat a legnépszerűbb, világszerte 94 televíziós csatorna közvetít a futamokról, amelyeket 188 ország több mint 177 millió nézője követ.

 

ralikrossz
A szövetség szeretné Magyarországra hozni a ralikrossz-világbajnokság egy futamát

 

Az MNASZ elnöke a nyíregyházi komplexummal kapcsolatban azt is elmondta, hogy a szövetség szeretné Magyarországra hozni a ralikrossz-világbajnokság egy futamát, ehhez azonban megfelelő pályára van szükség. Szerinte reálisan 2021-ben nyújthat be az MNASZ először ralikrossz vb-futam megrendezésére szóló pályázatot.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

MTI

További hírek