Szerda reggel kiderült, hogy pénteken a benzin és a gázolaj ára is bruttó 5-5 forinttal csökken a magyarországi benzinkutakon.

Ez a hír most nem annyira meglepő, tekintve, hogy a Brent típusú olaj ordónkénti ára masszívan 60 dollár alatt tartózkodott az elmúlt napokban. Hogy ez minek köszönhető? Hát annak, hogy a Kínából induló koronavírus terjedése az utasforgalom csökkenésén keresztül szűkülő üzemanyagkeresletet idézett elő. A Brent 2020-ban már 12 százalékot veszített az értékéből.

„Amennyiben az emberek nem járnak bevásárlóközpontokba, kevesebb villamosenergiát használnak fel, a gyárak elkezdenek kevesebbet termelni, a légitársaságok drasztikusan csökkentik járataikat, aminek a következményeként kevesebb üzemanyagot használnak fel, ez mind-mind lassítja a gazdasági növekedést” – idézte az Oanda elemzőjét a Portfolio.

A most bejelentett árcsökkentésnek köszönhetően a benzin átlagára 385 forintra változik Magyarországon a hét utolsó munkanapján, míg a gázolaj átlagára 400 forintra módosul pénteken.

További autós hírekért nézd meg az Alapjárat hírműsorát!