A német biztosítókat magába tömörítő GDV (Gesamtverbands der deutschen Versicherungswirtschaft) szövetség arról számolt be, hogy 2013 óta átlagosan mintegy 44 százalékkal emelkedtek az autóalkatrész árak, írta meg a HVG. Vagyis az autógyártók közel 50 százalékos drágulást idéztek elő a piac ezen szegmenségeben az elmúlt 8 évben.

Autóalaktrészek

A legnagyobb ütemben a hűtőrács ára emelkedett, idén augusztus végén 9 százalékkal kellett többet fizetni ezért a tartozékért, mint egy évvel korábban. Az elmúlt egy évben átlagosan 6 százalékkal emelkedtek az árak. A hátsó lámpákért fizetendő összeg átlagosan mintegy 67 százalékkal emelkedett 2013 óta, a csomagtérajtók esetében pedig körülbelül 60 százalékos áremelkedés ment végbe.

A GDV megállapította, hogy sok alkatrész esetében gyakorlatilag monopol helyzetben vannak az autógyártók, vagyis az autósok és a szervizek csak a gyártótól származó termékeket vásárolhatják meg, a piacon pedig nincs igazi szabad verseny. Ezenkívül egyes alapanyagok árának növekedése is hozzájárult az alkatrész árak jelentős emelkedéséhez.