Nem kell útdíjat fizetni Londonban, amíg tart a járvány

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-03-24, 14:04

Az önkormányzat többek között a mentősök életét szeretné ezzel a lépéssel megkönnyíteni.

London polgármestere, Sadiq Khan arra kérte az illetékeseket, hogy tekintsenek el az útdíjak beszedésétől, amíg tart a koronavírus-járvány.

Korábban azért vezették be a londoni útdíj-rendszert, mert valamit kezdeni kellett a hatalmas autóforgalom által generált légszennyezettséggel. Az útdíjak átmeneti felfüggesztésére a koronavírus-járvány terjedése miatt van most szükség, az önkormányzat ezzel a lépéssel szeretné megkönnyíteni a mentősök és egyéb más fontos feladatot ellátó személyek (pl. boltosok és gyógyszerészek) napi munkába járását.

Londoni autóforgalom

A kényszerintézkedés bevezetésével ideiglenesen megszűnik a Congestion Charge elnevezésű dugódíj, emellett az autósoknak a rendelet visszavonásáig nem kell fizetniük azért, hogy behajthassanak az Ultra-Low Emission Zone (ULEZ) és a Low Emission Zone (LEZ) néven jelölt területekre. Az útdíjak felfüggesztésétől azt is várják a városvezetők, hogy a boltok ezentúl még gyorsabban fel tudják majd tölteni a raktáraikat és a polcaikat élelmiszerekkel és egyéb árukkal.

Sadiq Khan továbbá megkérte a londoniakat, hogy csak végszükség esetén üljenek autóba, a polgármester nem szeretné, ha most mindeni kihasználná az útdíjmentességet.

„Ez nem egy meghívó az autózásra. Az életmentéshez szükségünk van szabad utakra a mentők, orvosok, ápolók és más létfontosságú feladatot ellátó munkavállalók számára. Példa nélküli időket élünk, és tudom, hogy a londoni emberek mindent megtesznek, hogy vigyázzanak egymásra. Továbbra is arra biztatom a londoniakat, hogy kövessék a közegészségügyi hatóságok tanácsát, és ne hagyják el otthonukat, csak ha az feltétlenül nélkülözhetetlen” – jelentette ki a politikus.  

Magyarországon a veszélyhelyzet idején is meg kell váltani az úthasználati jogosultságot, ez az autósok mellett a kamionosokra is vonatkozik. Ugyanis a hatóságok által kapott „Tranzit” matrica sem mentesíti az útdíjfizetés kötelezettsége alól az adott tehegépjárművet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

E-matrica
2020. március 20.
Ez nem csak az autósokra, hanem a kamionosokra is vonatkozik.
A NÚSz Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodája
2020. március 16.
Ez nem mentesíti az autósokat az útdíj fizetése alól.

További hírek