A németek betilthatják a traffipax-jelző alkalmazásokat

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-01-23, 08:13

A módosítás elfogadásáról februárban dönt a Bundesrat.

Az ORFK írta meg, hogy Németországban betiltanák azokat az okostelefon-alkalmazásokat, amelyek előre jelzik a sebességmérő eszközök pozícióját. Ugyanerre a sorsra juthatnak azok a navigációs készülékek is, melyek előre szólnak az autósoknak, hogy hol érdemes lassítaniuk.

Minderről a német KRESZ 2020. évi módosítása rendelkezik, melynek elfogadásáról majd február 14-én dönt a Bundesrat. Ha jól értelmeztem a dolgot, akkor igazából nem a navigációs eszközök és appok betiltásáról van itt most szó, hanem csak azokat az alkalmazásokat nem lehetne használni, amelyek direkt a traffipaxok kiszűrésére lettek kifejlesztve. Vagyis mondjuk a Waze vagy bármi más a baleseteket, építkezéseket és úttorlaszokat továbbra is előre jelezhetné, nem lenne életszerű, ha ezektől a hasznos funkcióktól megfosztanák az autósokat.

Mondjuk azt nem tudom, hogy a rendőrök hogyan tudják majd azt ellenőrizni, hogy valaki használja-e a traffipax-jelző funkciót vagy sem. Vagy ha elfogadják az indítványt, akkor a németeknél ezentúl a telefont is elkérhetik majd a járőrök a közúti ellenőrzések során?

Úgy hírlik, hogy a szabály megsértői 75 eurós pénzbírságra számíthatnak, német és külföldi sofőr egyaránt megütheti a bokáját, ha tényleg rábólint a dologra a Bundesrat. A német autósok ráadásul minden egyes lebukás után egy darab büntetőponttal is gazdagodnának.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Facebook (ORFK)

Kapcsolódó írások

Forgalmi szituáció vizuálisan ábrázolva
2020. március 26.
A koronavírus miatt a tantermi KRESZ-tanfolyamok is leálltak.
Ideges sofőr mutatja a középső ujját a traffipaxnak
2020. augusztus 06.
És még a vezetéstől is eltiltották egy hónapra.

További hírek