2022. szeptember 01. | 09:58

A független kisbenzinkutak az eredetileg megrendelt mennyiség 35%-át kapják csak meg.

Az OMV a hvg.hu-nak arról számolt be, hogy egyre több alkalommal tapasztalják az OMV-töltőállomások lefogyását. A cég azzal magyarázza az átmeneti készlethiányokat, hogy normál esetben Ausztriából biztosítják kútjaik üzemanyag-ellátásának jelentős részét, de a schwechati finomító átmeneti leállása miatt jelenleg az OMV csak a Moltól kap üzemanyagot.

A Mol viszont nem képes növelni az OMV felé szállított üzemanyag mennyiségét, pedig az OMV forgalma nőtt a benzinárstop bevezetésétől fogva. A problémákat tetézi, hogy a Duna alacsony vízállása miatt a hajók csak fele akkora súllyal közlekedhetnek, így a dunai szállítás korlátozottan valósítható meg. A schewchati finomító újraindítására októberben történhet meg legkorábban.

A független kisbenzinkutak eközben már az 50%-át sem kapják a megrendelt üzemanyag mennyiségnek. E helyett a Mol arról tájékoztatta őket, hogy 35%-ra csökkenti ezt az értéket. Március óta a Mol 258 új partnerrel állapodott meg, kizárólag ezekre a partnerekre korlátozódik ez a szigorítás. Erre a Mol szerint a biztonságos ellátás miatt van szükség.

A Mol arról számolt be, hogy a saját hálózatukban nincs készlethiány. Ebben az időszakban a cég szerint két ok miatt kimagasló a kereslet, egyrészt a pánikvásárlás miatt, másrészt pedig a jelenelg is zajló mezőgazdasági munkák állnak a háttérben. Arra, hogy mit értenek pánikvásárlás alatt, nem tértek ki.

Nyitókép: Depositphotos