2023. november 15. | 11:20

Nem tudjuk, ki az, aki valamiért is ne fizetné be a kötelező felelősségbiztosítást, ám számukra fontos lehet, hogy jövőre mekkora összegű napidíjakat kell befizetniük büntetésként. Ez alól pedig nincs kibúvó.

Arról már írtunk, hogy várhatóan mekkora mértékben emelkednek jövőre a KGFB díjak, ám most az is kiderült, hogy mennyi lesz jövőre az úgynevezett fedezetlenségi díj napi összege. Hogy mi is ez a fogalom, arról jobb, ha nem tudunk, ám néhányak kedvéért leírjuk.

A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) oldalán az alábbi magyarázatot találjuk:

„A fedezetlenségi díj az adott gépjármű vonatkozásában az üzemben tartó biztosítási kötelezettségének díjfizetés hiányában kockázatviselés nélküli időtartamára (a fedezetlenség időtartamára) a Kártalanítási Számla kezelőjét megillető, előre meghirdetett tarifa alapján utólagosan megállapított díj.”

Vagyis a fedezetlenségi díjat egy mindenképp behajtják azon járműtulajdonosoktól, akik valamiért nem rendelkeznek érvényes biztosítással egy adott időszakban - az érvényes kötelező biztosítás nélküli, de forgalomban lévő járművek mindegyikénél kiszabják ezt. Mivel napidíjas tétel, így akár egyetlen nap érvényes kötelező nélkül is terhet jelenthet annak, aki nem akarta vagy elfelejtette időben befizetni a KGFB-t.

A díjból származó bevétel a MABISZ által vezetett úgynevezett Kártalanítási Számlára megy. Ebből térítik meg a kötelező biztosítással nem rendelkező gépjárművek által, vagy – bizonyos korlátozásokkal – az ismeretlen gépjárművekkel okozott károkat, azaz a fedezetlenségi díj közvetve a biztosítással rendelkező autósokat is védi.

Míg idén a fedezetlenségi díj személyautóknál még 650 és 1400 forint közötti volt naponta (a teljesítménytől függően), jövőre minimum 10%-kal emelkednek az összegek. 2024-ben napi 770 és 1540 forint közé nőnek a díjak.

Mivel így akár egy-két hónap alatt olyan összeg halmozódhat fel, amelyből kifizethető lenne a kötelező biztosítás éves díja, épp az a cél, hogy senki se felejtse el befizetni (már csak azért sem, mert ha kárt okozol, még rosszabbul járhatsz). Ráadásul a fedezetlenségi díjakra vonatkozó szabályok szigorúak, nincs menekülőút, így mindenképp beszedik a tulajdonostól (üzembentartótól) – szemben a műszaki vizsgával, amit nem kötelező a lejárat napjáig megcsináltatni, mert nem jár érte büntetés, csupán nem használhatjuk az autót közúton, így vizsgára sem mehetünk vele.

A konkrét - naponta értendő - összegek így alakulnak 2024-től:

  • a maximum 37 kilowatt teljesítményű autóknál 770 forint,
  • a 38-50 kilowattosoknál 950,
  • az 51-70 kilowattosoknál 1020,
  • 71-100 kilowattosoknál 1220,
  • a 101-180 kilowattosoknál 1520,
  • 180 kilowatt felett pedig 1540 forint lesz.
Depositphotos