Nyakunkon az Armageddon: totális sztrájk jöhet a BKV-nál

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-02-12, 14:36

Akár már a jövő héten lebénulhat Budapest.

Sztrájkot hirdetnek a BKV-s szakszervezetek abban az esetben, ha a BKV vezetése kitart a mindössze 8 százalékos béremelési ajánlata mellett. A két tábor között per pillanat nagy szakadék húzódik, a szakszervezetek ugyanis 15 százalékos emelést szeretnének – januárig visszamenőleg.

Miután kiderült, hogy a főváros kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslatánál, a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy beadják a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket. Ez azt jelenti, hogy a jogszabályok értelmében a BKV dolgozói akár már jövő hét szerdán beszüntethetik a munkát (a következő 7 nap során arra is lesz lehetőségük a szervezeteknek, hogy egy egyszeri, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartsanak az érdekeik érvényesítése érdekében).

Sztrájk felirat
Ez a fotó a 2017-es BKV-sztrájk második napján készült (MTI)

Nem túlzás, hogy teljesen leállhat a BKV, a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett ugyanis szinte valamennyi kisebb tömörülés aláírta már a most beadott kezdeményezést.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a BKV menedzsmentje elég nehéz helyzetbe került, ugyanis a főváros nem engedélyezett nagyobb mozgásteret a fizetések idei fejlesztésére, vagyis a menedzsment keze eléggé meg van kötve. Szintén a Világgazdaság szellőztette meg, hogy február 14-én, vagyis pénteken újra tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Nyugati tér
2020. július 30.
Ideiglenes parkolási tilalom lép életbe a Nyugati térnél.
Budapesti dugó
2019. április 16.
A Budapesti Mobilitási Terv sok egyéb projekt mellett mindhárom verziója számol azzal, hogy bevezetésre fog kerülni a dugódíj a fővárosban

További hírek