2023. január 29. | 19:21

Több száz tüntetőt tartóztattak le az egyenruhások.

A holland rendőrség vasárnap közölte, hogy a szombati klímatüntetés alkalmával 768 embert tartóztattak le. Kettejük kivételével mindegyiküket szabadon is engedték.

Összesen 12 embert vettek őrizetbe a demonstráció előkészületei miatt. Az a két ember is közéjük tartozik, akiket még mindig fogva tartanak.

A klímaaktivisták szombat délután órákon át blokkolták az A12-es hágai autópálya mindkét oldalát. E módon fejezték ki tiltakozásukat a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj és a gáz kormányzati támogatásával szemben.

Az úton délután négyig képeztek forgalmi akadályt a klímaaktivisták, írta meg a DutchNews.nl hírportál. Erre azt követően került sor, hogy az utolsó tüntetőket is elszállították a rendőrök, akik egy oszlopra másztak fel.

Az aktivisták egy része az úthoz ragasztotta magát. Mások úgy próbálták lelassítani az eltávolításukat, hogy összeláncolták magukat.

A rendőrök láncvágó szerszámokkal szétválasztották a tüntetőket. A hírek szerint kólával oldották fel azt a ragasztót, amivel egyesek az úttesthez ragasztották magukat.

Az akciót az Extinction Rebellion (XR, magyarul: Kihalás Lázadás) szervezte. Ez egy nemzetközi mozgalom, amely a zoldallasportal.hu szerint erőszakmentes polgári engedetlenséggel szeretne radikális változást elérni az ökológiai katasztrófa és az emberi faj kihalásának elkerülése érdekében.

A megmozdulásról az euronews rövid beszámolót is készített.