A ROADPOL, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának összeurópai kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar rendőrség 24 órás sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végzett a hazai utakon március 24-én reggel 6 órától kezdődően.

A kezdeményezés a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományból indult, ahol néhány éve arra kérték a lakosságot, szavazzanak azokra a helyekre, ahol megítélésük szerint indokolt lenne mérni az autósok sebességét. Az ötletet akkora lelkesedéssel fogadták a helyiek, hogy a többi ROADPOL-tagállam is csatlakozott a németek ötletéhez.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ellenőrzött járművezetők 95 százaléka nem lépte át a megengedett sebességhatárt a razzia során, vagyis nem követett el gyorshajtást.

traffipax

Idén is számos javaslat érkezett a lakosság részéről arra vonatkozóan, hol állítson fel mérési pontot a rendőrség, a razzia során pedig az összes rendelkezésre álló traffipax használatban volt. A 24 órás akcióban 1297 helyszínen 706 rendőr vett részt és 453 981 járművet ellenőriztek, amelynek során összesen 5013 sebességtúllépést regisztráltak.

Mivel a statisztikák alapján a gyorshajtás a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka, ezért a rendőrség azt kéri a járművezetőktől, hogy az év valamennyi napján tartsák be a szabályokat és ne csak akkor, amikor előre bejelentett razzia van.