2022. május 03. | 09:29

A csoportos keresethez már 50 töltőállomás csatlakozott.

Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál indítanak eljárást a magyar állammal szemben azok a kereskedők, akik a meghosszabbított árstop miatt csak veszteségesen tudják üzemeltetni a benzinkútjaikat. A csoportos keresethez már 50 töltőállomás csatlakozott, mondta Karsai Dániel ügyvéd a Szabad Európának.

Karsai elmondása alapján a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ezáltal sérelem éri a jogos várományukat és a tulajdonjogukat. Egy Heves megyei benzinkutas azt mondta a lapnak, cégvezetőként rá nem vonatkozik a rezsiszabály, ezért a korábbi 210 ezer helyett 465 ezer forintos villanyszámlát kell befizetnie, miközben a kút képtelen nyereséget termelni.

Megjelent egy új díjtétel

A kutas hozzátette, az állam által literenként nyújtott 20 forint kompenzáció nem sokat segít, mert a beszállító, amely eddig ingyen hozta az üzemanyagot, most öt forintot kér el literenként, vagyis a nagykereskedő bevezette a fuvardíjat. Egy másik érintett arról beszélt a lapnak, ha még egyszer meghosszabbítják az árstopot és marad a 480 forintos maximum, akkor be kell zárnia az általa üzemeltetett egységet.

Benzinkút
Fotó: Depositphotos

Él és virul az üzemanyag-turizmus

Szlovákiából továbbra is sokan járnak át Magyarországra tankolni, északi szomszédunknál ugyanis átszámítva 660 forintba kerül egy liter benzin, tehát a határ túloldalán élőknek megéri átjönni tankolni hozzánk. A kutasok szerint a felvidéki magyarok és szlovákok sokszor panaszkodnak a tankolási limit miatt, nem értik, hogy miért nem tankolhatnak többet 20 liternél adott helyen, nehezen tudják átlátni a helyzetet a kiskereskedő szemszögéből.

Szlovéniában elengedték az árstopot

Más a helyzet nyugati szomszédunknál, ahol eltörölték az árkorlátozást a kutakon, ennek következtében a gázolaj átlagára átszámítva 687-689 forintra módosult az országban, írja a HVG. A benzin 8 százalékkal drágult a hír hallatára, azért az üzemanyag-típusért átszámítva 611-612 forintot kérnek el literenként a szlovén töltőállomásokon.

Az autósokat az 520 forintos ársapka sem zavarná?

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke arról beszélt, az intézkedés meghosszabbításakor a kormány legalább 40 forinttal közelebb hozhatta volna a rögzített árakat a valós piaci árakhoz, hogy megkönnyítse a kis kutak életét. Szerinte ez a lépés nem váltott volna ki nagy ellenszenvet az autós társadalomból, mert a kocsival rendszeresen közlekedőket nem zavarná, ha 480 forint helyett 520 forintot kellene fizetni egy liter normál benzinért.