2021. április 23. | 16:02

Testkamerát kapnak a szabályszegő járókelőkre vadászó civil rendőrök.

A szabálytalanul közlekedő gyalogosok is a rendőrség célkeresztjébe kerülnek, ezt Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője mondta a Közlekedéstudományi Intézetnek.

Berzai Zsolt elmondása szerint a hatóság célja pontosan ugyanaz, mint az autósok esetében.

„Senki ne azért tartsa be a közlekedési szabályokat, mert akkor éppen ott áll egy rendőr és pont őt figyeli. Májustól a gyalogosok is egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy nem éppen egy testkamerával felszerelt rendőr áll mögöttük, amikor mobiljukba merülve átsétálnak a piroson, mert megérkezett a villamos és amúgy is mesze volt még az az autó…”

A rendőrség azért vet be testkamerás civil járőröket, mert Magyarországon túl sok a halálos és a súlyos sérülésekkel járó gyalogos baleset, és sok esetben a gyalogos hibájából következik be a tragédia.

„A már tavaly beharangozott Zebra-akcióval és a testkamerás civilnek öltözött gyalogrendőrökkel a rendőrség a gyalogosokat a mostaninál szabálykövetőbb magatartásra próbálja ösztönözni, de ha az ösztönzés nem elég, kényszeríteni” – figyelmeztet a rendvédelmi erő.

A piroson áthaladást 50 000 forint közigazgatási bírsággal rendeli büntetni a hatályos jogszabály, ha valaki autóval, motorral vagy kerékpárral követ el szabálysértést. Ha valaki gyalogosan követi el a piros jelzésen áthaladást, akkor ugyanezt a kihágást 5 ezertől 150 ezerig terjedő pénzbírsággal sújthatja a rendőr.