Az autógyártók tervezőmérnökei hosszú munkaórákat töltenek a járművek stílustervezésével. A világ legtöbb országában törvény írja elő a rendszámtáblák használatát, melyek néhány autótulajdonos szerint borzalmasan elcsúfítják az összképet. Kaliforniában már erre a problémára is megtalálták a megoldást.

Amerikában a tagállamok szabadon dönthetnek a rendszámtáblákra vonatkozó törvényekről. Az 50 állam közül 31-ben kötelező az autó elején is feltüntetni a regisztrációs számot. Kalifornia lakói számára megengedetté vált, hogy a fémből készült táblák helyett egyedi matricákkal helyezzék el a rendszámot a jármű első részén.

Kalifornia állam képviselőtestülete már 2013 óta foglalkozik az alternatív rendszámtáblák ügyével. A pilótaprogramot eredetileg 2017. január 1-ig tervezték lefuttatni, ám ezt a határidőt a közelmúltban 2023-ig meghosszabbították. 2015-től kezdve a License Plate Wraps (LPW) nevű helyi vállalat a Kaliforniai Autópálya-rendőrség 28 járművén tesztelte a matricás megoldást, melyet aztán az állampolgárok is kipróbálhattak.

A kaliforniaiaknak nem kell mást tenniük, mint felmenni az LKW honlapjára, megadni az autó regisztrációs adatait, majd kiválasztani a nekik tetszőt a nyolc előre megadott dizájn közül, vagy egyedi kialakítást is kérelmezhetnek. Igény szerint akár a mozgássérültek számára kibocsátott rendszám különleges azonosítója is feltüntethető a matricán.

Idén márciusban digitális rendszámtáblák bevezetéséről szóló törvénytervezetet fogadott el az amerikai Colorado állam képviselőtanácsa. A tervek szerint a modern megoldás nem váltana fel teljesen az évtizedek óta használt hagyományos verziót, ám jelentős adminisztratív segítséget nyújtana a nagyobb járműflottákat üzemeltető vállalatoknak. Az engedélyezésről szóló végső döntést az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa hozza majd meg. A digitális rendszámtáblákat Kalifornia, Arizona és Michigan államokban már engedélyezték, más államokban pedig zajlik a szabályozás előkészítése.