Repülő népautót valaki?

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-06-16, 08:50

A vállalkozás olyan repülő autón dolgozik, amit állítólag bárki megengedhet majd magának

Az 50-es, 60-as években mindenki szentül hitte, hogy a jövőben nem lesz szükség utakra, mert az emberek repülő autókkal fognak közlekedni. Eltelt közel 7 évtized és az égen még most sem látni sok ilyen járművet. Ugyan léteznek már próbálkozások, például a PAL-V nevű holland cég készít repülő autót, de annak ára bőven a 100 millió forintos határ felett van. Az NFT eVTOL egy most alakult amerikai cég, melynek eltökélt szándéka, hogy hamarosan olyan járművet mutat be, amelyet bárki megengedhet magának.

NFT eVTOL  Aska repülő autó tanulmány

A tervek szerint az Aska nevű tanulmányuk első repülésére valamikor 2020-ban kerülne sor, az értékesítés pedig várhatóan 2025-ben kezdődne. Méretei impozánsak, hosszúsága 6 méter lesz (összehasonlításképp az aktuális Mercedes S-osztály 5,1 méteres), a szárnyfesztávolsága pedig 12 méternél is nagyobbra várható. A géptörzsbe illetve a szárnyak végeire biggyesztett propellerek működtetésével a le- és felszállás is függőlegesen történik majd, a repülés azonban a hagyományos repülőgépeknél megszokott módon, a szárnyakon ébredő felhajtóerő segítségével lesz lehetséges. Ily módon, a manapság divatos drónokkal összehasonlítva a levegőben maradáshoz kevesebb energiát használ majd, tehát azoknál takarékosabban tud közlekedni. Az alábbi videón láthatod, ahogy a járgány repülőből hagyományos autóvá alakul:

A repülést teljes mértékben a robotpilóta fogja lebonyolítani, így a repülő autó vezetéséhez nem szükséges pilótavizsgával rendelkeznie a leendő használónak. A hatótávot a levegőben 550 km környékére becsüli a cég, melyet úgy ér el a jármű, hogy egy fedélzeti gázturbina látja el árammal az elektromos propellereket. Az ára várhatóan 60 millió forint környékén lesz, de a sorozatgyártás beindulásával az alapítók elképzelése szerint állítólag akár 15 millióra is lemehet ez az összeg. Ha így lesz, akkor teljesül az álmuk, szélesebb rétegek számára elérhetővé válik a jármű. A nagy kérdés, hogy a koncepció vajon labdába rúghat-e az egyre inkább drónok uralta alacsony légtérben. Míg a repülő autók légügyi szabályozása egyelőre nincs a döntéshozók látóterében, addig a drónok belátható időn belül - a csomagokon túl - akár személyeket is szállíthatnak.

Kapcsolódó írások

Ebből valami komoly lesz! Érkezhet az elektromos ezüstnyíl?
2018. július 06.
A Mercedes egy sajtónap keretében mutatta be az EQ tanulmányautójának várható formavilágát.
2020-as Renault Morphoz koncepció hátulról
2020. március 04.
Az elektromos SUV koncepció érdekes technikát vonultat fel.

További hírek