2023. december 29. | 08:30

Egyes szakértők szerint agresszívebben viselkednek azok a sofőrök, akik sokat játszanak autós videójátékokkal.

Bizonyára az olvasók között is akad szép számmal olyan, aki minden különösebb következmény nélkül száguldozott 300 km/h feletti tempóval, menekült lopott kocsival a rendőrök elől, vagy éppen tört össze méregdrága sportautókat. No igen, és tette mindezt egy számítógépes játékot játszva.

Egyes szakértők szerint a videójátékokban tanúsított felelőtlen magatartás rossz hatással van az autóvezetők közúti szokásaira, különösen a fiatal generációhoz tartozó sofőrök körében. A halálozási statisztikák továbbra is romlanak, a kutatók pedig összefüggést látnak a tragikus kimenetelű balesetek és a rekordeladásokat hozó számítógépes játékok között.

„A fiatal autósok nem képesek megfelelően felmérni a való életben rájuk leselkedő veszélyeket. Úgy látjuk, az autóversenyzős játékoknak köszönhetően egy hamis kép él a fejükben. A szimulátorok manapság elképesztően élethű grafikával kerülnek a boltokba, ez további javítja a játékélményt, a közúti viselkedést viszont rontja. Az életben mindenkinek csak egy élete van” – fogalmazott Russell White, az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Alapítvány vezérigazgatója.

Nos, a fentieket olvasva sokaknak felszökik a szemöldöke, ám a tudósok bizonyítékokkal próbálják alátámasztani az állításokat. Dr. Max von Sabler, az MVS Psychology Group igazgatója lát összefüggést a felelőtlen járművezetés és a szimulátoros játékok között. A professzor azonban azt is hozzátette, hogy más kutatások eredményei szerint nincs negatív hatás, épp ellenkezőleg, a számítógépes programok még javíthatják is a vezetési képességeket. Felelősségteljes sofőrök milliói élvezik a virtuális versenyzést, másrészt pedig rengeteg vakmerő autós van, akik még csak hozzá sem nyúltak PlayStation vagy Xbox kontrollerhez.

Nem ez az első eset, hogy a videojátékokat antiszociális viselkedéshez kötik a való világban. Azt mondják, hogy az olyan játékok, mint a Grand Theft Auto (GTA), növelik az erőszakos hajlamot a játékosok körében. Egy biztos, ne úgy vezess, mint a GTA-ban tennéd, mert a való életben nem lesz lehetőséged egy újraindítással megoldani a problémát.

Depositphotos