2020. május 11. | 12:03

Rohamtempóban drágul a benzin idehaza.

A hét közepén tovább emelkednek Magyarországon az üzemanyagárak, a benzin ára várhatóan 8 forinttal fog emelkedni literenként, a gázolaj átlagára pedig bruttó 4 forinttal változik szerdától.

Nagyot fordult a világ egy hét alatt, a márciusi és áprilisi mélyrepülés után magához tért az olajpiac május elején, a Brent típusú olaj ára nagyon rövid időn belül 13 százalékot emelkedett, most már 30 dollár fölött jár a hordónkénti ára. Ez többek között az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó intézkedések életbe lépésével magyarázható.

Ugyanakkor az sem mellékes, hogy az USA és Kína között fennálló gazdasági feszültség enyhülni látszik, Kínában a járványügyi korlátozások feloldását követően megugrott a kereslet az üzemanyagok iránt. Ezt érzékelték máshol is, ezért Szaúd-Arábia is árat emelt, a piac most a nemzetközi gazdasági helyzet stabilizálódásában bízik.

Idehaza rohamtempóban drágul a benzin, múlt héten 13 forinttal emelkedett ennek az üzemanyagtípusnak az átlagára, ehhez jön most hozzá a szerdai 8 forintos emelés, és könnyen lehet, hogy pénteken is feljebb megy majd az ára valamennyivel.

Magyarországon a következők szerint alakulhatnak az átlagárak a hét közepétől:

  • 95-ös benzin: 310-312 Ft
  • Gázolaj: 327-330 Ft