Többfeladatú buszt mutattak be Svédországban

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-06-14, 00:50

A Scania új járműve nappal és éjszaka is fontos feladatokat láthat el a jövőben. Ez a megoldás alapjaiban változathatja meg a közösségi közlekedést.

Futurisztikus önvezető buszt mutatott be a Scania egy stockholmi rendezvényen. A Scania NXT nevet viselő elektromos meghajtású jármű egyik különlegessége a felépítésében rejlik: a szerkezet testét könnyű anyagokból rakták össze, így pillanatok alatt le lehet kapni a kerekekről és a motorokról.

Scania NXT önvezető busz

De ez még korántsem minden! Az NXT egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy az elöl és hátul található hajtáslánc közé többféle felépítmény is beilleszthető. Így fordulhat elő, hogy a Scania járgánya nappal utasokat és egyéb rakományokat is képes szállítani, utána pedig az esti órákban akár a szemétszedéshez is át lehet alakítani. Ha a formula életképesnek bizonyul majd a városi forgalomban, akkor a szemünk láttára alakulhat át a közösségi közlekedés Európa és világszerte.

„Az NXT-t 2030-ra és az utánra terveztük, azonban számos olyan élenjáró megoldást vonultat fel, amelyek már ma is rendelkezésre állnak” – hangsúlyozta a Scania elnök-vezérigazgatója, Henrik Henriksson a projekttel kapcsolatban.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ikarus busz szemből
2020. január 29.
Az egyedi busz üzemképes állapotban cserélt gazdát.
Ikarus 55, piros busz, pályaudvaron, megállóban, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 29.
Az Ikarus nem csak hazánkban, de a szocialista blokkon túl is egy legendás gyártó volt. A sikerhez vezető úton számtalan prototípus látott napvilágot, melyekből végül sajnos nem lett semmi. Ma közülük négyet meg is ismerhetsz!

További hírek