csütörtök - 2022. October 06.
18 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Tovább csökkenhet a tankolási limit a benzinkutakon

A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint az üzemanyagár-stop serkenti a keresletet.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint az üzemanyagár-stop nem ösztönöz fogyasztáscsökkentésre, épp ellenkezőleg, serkenti a keresletet. Ennek köszönhetően a szakember szerint a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy 50 literről 20-30 literre csökkentik a maximálisan tankolható üzemanyag mennyiségét a kutakon.

Az ársapka bevezetését követően jelentősen megnövekedett a kereslet az üzemanyagok iránt. Idén májusban több benzin fogyott a hazai töltőállomásokon, mint a koronavírus-járványt és a korlátozásokat megelőzően, 2019 augusztusában, amikor a statisztikák szerint a legtöbben tankolnak. A gázolajfogyasztás márciusban átlépte a 400 millió litert, amire eddig még sosem volt példa korábban.

A főtitkár kifejtette, az ársapkának köszönhetően megszűntek a különbségek a benzinkutak között. Korábban sokan nem tankoltak az autópályán, mivel ott drágábban lehetett hozzájutni az üzemanyaghoz, azonban most ott is ugyanannyiba kerül, mint bárhol máshol.

tankolás
Kép: Depositphotos

Grád Ottó rámutatott, az üzemanyagokra vonatkozó hatósági ár bevezetése miatt a töltőállomások folyamatos veszteséget kénytelenek elkönyvelni, ez pedig igaz mind a kétezer jelenleg aktív hazai benzinkútra. A szakember egyetért Hernádi Zsolt azon véleményével, hogy a mostani helyzet nem fenntartható hosszú távon.

A főtitkár egyúttal arra kérte az autósokat, hogy csak valóban szükséges eseteken használják járműveiket, és próbálják csökkenteni a fogyasztást. Ugyanis meglátása szerint inkább legyen kevés az üzemanyag, mint egyáltalán ne legyen.

Nyitókép: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!