Tovább mélyíti kapcsolatát a Toyota és a Subaru

Közzétéve:
2019-10-02, 11:15

A Toyota GT86 és a Subaru BRZ modellpáros után közösen fejlesztenek ki egy elektromos hajtású autókhoz szánt padlólemezt is.

A Toyota és a Subaru 2005-ben kötött üzleti megállapodása szerint a Subaru foglalkozott Toyota járművek gyártásával, illetve a Toyota szállított járműveket a Subarunak, ekkor a Toyota 16,8%-os részesedéssel bírt a Subaruban. Emellett közösen végezték a hátsókerékhajtású Toyota GT86 és Subaru BRZ sportkocsi modellek fejlesztését is, melyeknek második generációját szintén közösen keltenék életre. Lehet, hogy az októberben esedékes Tokiói Autószalonon már be is mutatnak valamiféle koncepciót.

BEV platform

Idén viszont eljött az idő, hogy újragondolják az együttműködést, többek között azért is, mert minden gyártónak igyekeznie kell az autóipar kihívásaira reagálni, azaz az elektromos meghajtás, összekapcsolt és önvezető járművek felé orientálódni. A két gyártó így idén júniusban megállapodott egy elektromos járművekhez (BEV) szánt padlólemez és egy BEV-modell közös fejlesztéséről. Mindkettőnél a Subaru összkerékhajtási technológiáit és a Toyota elektromos járműtechnológiáit alkalmazzák majd, céljuk, hogy a Crosstrek Hybrid mellett más Subaru-modellekre is kiterjesszék az öntöltő hibrid rendszer alkalmazását. Valljuk be, abból nem sülhet ki rossz dolog, ha a világ egyik legkiforrottabb hibrid hajtásláncát és összkerékhajtását egyesítik.

Toyota GT86

A Toyota és a Subaru kapcsolatuk erősítése és kapacitásaik összehangolása révén dolgoznának továbbra is együtt. Ennek érdekében megállapodtak abban, hogy a Toyota növeli tulajdonrészét a Subaruban, és a Subaru is vásárol Toyota részvényeket. A friss, tervezett részvényvásárlás alapján a Toyota által megvásárolandó újabb részvényekkel a Toyota 16,83 % szavazati joga a Subaruban elérné a legalább 20 %-ot, ami által a Subaru várhatóan a Toyota társult vállalatává válik.

Forrás:

További autós hírek

Sokszor esett már szó az igazi tahó autósokról. Ők azok a fazonok, akik úgy közlekednek az utakon, hogy lényegében azt…

Karácsony Gergely főpolgármester alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat hozna létre Budapesten, ami a kijelölt területeken a gépjárművek nagy részének kitiltását jelentené. –…

Az oroszországi Szegezsánál vette videóra minden autós rémálmát egy autós – szúrta ki aSzabályosan, nyugodtan haladt, egészen addig, míg észre…

A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya és a Kommunikációs Osztálya 2019. november 11-én egy egész napos programot szervezett Budapesten, a Than Károly…

Tényleg elképesztő anyagokat küldtök mostanság és egyre durvábbak ezek… Ez a felvétel az Árpád hídon készült. Valahogyan a villamos sínekre…

Kapcsolódó írások

Mérföldkőhöz érkezett az elektromos autó eladás világszerte
2018. június 05.
2018 első negyedévében dömping volt az elektromos autó eladásban, több mint 1 millió jármű kelt el
Subaru BRZ és Toyota GT86 szemből
2019. október 16.
Az előzetes ígéretek szerint az új GT86 és BRZ teljesen elfog különülni egymástól, hát úgy fest mégsem
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
Minden, amit az új Supráról tudni lehet
2017. április 28.
A Toyota 2002-ben állította le a negyedik generációs Supra gyártását. Talán a legjobb és legismertebb típus, amit a márka valaha kínált. Azóta eltelt 15 év és a japán gyártó palettájára a vérszegény szót használnám.