2020. május 04. | 11:02

Az érintett töltőállomások a vírushelyzet lecsengése után vélhetően újra kinyitnak majd.

A koronavírus-járvány miatt idehaza is drasztikusan megcsappant a kereslet az üzemanyagok iránt, ezért a legnagyobb magyarországi üzemanyag-forgalmazók (Shell, MOL) elkezdték bezárni a benzinkútjaik egy részét.

Shell

A Shell 189 magyarországi töltőállomása közül 15 jutott a – minden bizonnyal ideiglenes – bezárás sorsára. Az érintett kutak olyan településeken, térségek közelében találhatók, ahol több Shell-kút is van, tudta meg a HVG a vállalattól. A bezárt kutaknál az is fel van tüntetve jól láthatóan, hogy az autósok merre találják a legközelebbi töltőállomást.

A Shell azt is elárulta, hogy a töltőállomás-hálózatuk körülbelül 60 százalékában csökkentett nyitvatartási idő van érvényben, amit a telefonos applikációjukon kívül a weboldalukon is feltüntetnek. Az egyes kutak bezárásáról a magyarországi székhelyen döntenek, a konkrét kutat üzemeltető szerződéses partnernek nincs beleszólása a dolgokba.

MOL

A töltőállomások üzemeltetése a MOL esetében is központi kérdés, a legfontosabb döntést minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető hozza meg. A MOL-nál csoportszinten 30-40 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az autósforgalom visszaesése óta. A cég 468 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, ezek közül 28-at zárnak majd be ideiglenesen május végétől. Olyan töltőállomásokról van szó, amelyek közelében található másik MOL-kút. További 181 üzemanyagtöltő állomás esetében a nyitvatartási idő változik meg a cég tájékoztatása szerint.

OMV

Az OMV a Shellhez hasonlóan jó néhány kútja esetében megváltoztatta a nyitvatartási időt.