A tudósoknak hála már nem fantasztikum a színváltós KRESZ-tábla

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-08-14, 14:05

Ez megreformálhatja a közúti közlekedést?

Kínai és amerikai tudósok összedugták a fejüket, az ő munkájuknak köszönhetően alapjaiban változhat meg a közlekedési kultúra világszerte.

A csoportnak sikerült kifejlesztenie egy olyan „okos” filmréteget, amely fényesen világít, és a színét is változtatja a sötétben, ha megvilágítják. A találmány a közúti közlekedésben, így a KRESZ-táblák elkészítésekor is kapóra jöhet.

A Science Advances folyóiratban publikált tanulmányból az derül ki, hogy a filmréteg remekül látható különböző szögekből, ha fehér fény világítja meg. Emellett van két másik pozitív tulajdonsága, egyfelől ugyanis energiahatékony, és még költségkímélő is.

„Okos” filmréteg megvilágítás közben

Nyilván kíváncsi vagy arra, hogy működik a találmány. Először is, a polimer mikrogömbökből álló filmréteget egy közönséges átlátszó szalag ragacsos oldalára viszik fel. Amikor a filmréteget este fehér fény világítja meg, akkor néhányan csak egy színt látnak visszatükröződni, míg mások változó színeket látnak, attól a szögtől függően, hogy hol állnak, illetve, hogy mozog-e a fényforrás.

Természetesen a gyakorlatban is tesztelték a filmréteget. Ez úgy nézett ki, hogy a Futan Egyetem és a Buffalói Egyetem kutatói sebességkorlátozó tábla betűit és számait készítették el az új filmrétegből. Ezután elhelyeztek a közelben egy fehér fényforrást, amely megvilágította a táblát. A végeredmény: amikor egy gyorsan közlekedő autó elhaladt mellette, a sofőr úgy érzékelte, hogy a tábla jeleinek színei villódznak, amint a látószöge változott menet közben.

KRESZ-tábla megvilágítva

A kutatók az út szélét jelző jelekre is felvitték az új anyagot. Amint egy autó közelített, lámpája hatására a jelek erős színnel villantak fel. Az út mellett álló gyalogos számára az autó elhaladó lámpája miatt villództak a jelek. A filmréteg ellenáll a víznek és a szélsőséges hőmérsékletnek is, mínusz 196 Celsius-foktól 100 Celsius-fokig.

Nagyon érdekesen hangzik ez a projekt, személy szerit kíváncsi vagyok arra, hogy mi sül ki belőle. Ha nagy népszerűségnek fog örvendeni világszerte, akkor még a magyar KRESZ-táblákat is új köntösbe csomagolhatják a hozzáértők.

Az autós világ legfrissebb hírei itt vannak tőled egy karnyújtásnyira, csak annyit kell tenned, hogy megnézed az Alapjárat aktuális hírműsorát.

Kapcsolódó írások

zombi telefon
2019. február 18.
Új országos baleset-megelőzési akció indul, mely az okostelefonozás veszélyeire hívja fel a figyelmet
KRESZ táblák
2019. március 18.
Tudod a kevésbé gyakori táblák jelentését is?

További hírek