2023. augusztus 29. | 22:50

Az éves matricáknál és a több, egymást követő hónapra megvásárolt országos matricáknál előfordul, hogy nem fogod a matrica érvényességének végéig használni az autót. Jó esetben azért, mert jön egy jó lehetőség, és átülsz álmaid verdájába, rossz esetben azért, mert totálkáros lett vagy ellopták. Az is előfordulhat, hogy rosszul adtad meg az adatokat, és valaki mást ajándékoztál meg vele – amiről nem is tud… Mindegyik esetre igaz, hogy érdemes átíratni a matricát, mert több tízezer forintot spórolhatsz.

Érdemes utánamenni a pénznek

Az autópálya-matrica átírás az ügyintézésnek az a ritka alfaja, amikor a kártya lepittyentése után nem szegényedik a családi költségvetés, hanem ellenkezőleg, több tízezer forintot spórolhatsz. Az éves országos e-matrica például jelenleg 49 110 magyar forintba kerül, amiért igenis érdemes kicsit papírozni, ügyintézni. De milyen helyzetekben is lehet/érdemes átiratni a matricát, és hogyan néz ki a folyamat? Lássuk is!

Autócsere

Magyarországon az autóvásárlások nagy része – amennyi még van a mostani bezuhant autópiacon – autócsere. Azaz eladjuk a régit és veszünk egy újat. Előfordul azonban, hogy év elején megveszed az éves matricát, mondván, hogy majd év végén cseréled le a járgányt. Aztán két napra rá szotyiért hirdetik álmaid verdáját a használtautó.hu-n. Nyilván ilyenkor lép az ember, ha teheti, és nagy öröm, ha sikerül nyélbe ütni az üzletet. És bár a milliós vételárakhoz képest eltörpül az autópálya-matrica ára, nem érdemes az asztalon hagynod. Vagy egyezz meg a régi járgány vevőjével, hogy beleépítitek az árba, ha kell neki, vagy pedig az átírás lesz a megoldás.

Mivel kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodájába kell befáradnod. Mit vigyél magaddal?

● Az e-matrica vásárlásakor kapott ellenőrző szelvényt vagy a vásárlást nyugtázó értesítést

● Az új jármű forgalmi engedélyét

● A jármű eladását igazoló, a fővárosi kerület/megyei kormányhivatal járási hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, ezen felül azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszony megszűnt (pl. adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés)

A szükséges dokumentumok birtokában az 1470 Ft-os átírási díj ellenében már át is ruháztuk az úthasználati jogosultságot az új járműre!

 

Rendszámcsere

Rendszámcsere esetén szintén érdemes nem elfeledkezni a matrica átírásáról, mert jön a büntetés. Akármilyen vagányul suhan például az immár KIRALY1 rendszámú Teslánk, a NÚSZ-tól érkező pótdíjfizetési felszólítás azért nem tesz jót az ember lelki nyugalmának. Itt is annyi a teendőnk csak, hogy fogjuk a forgalmit és a rendszámcseréről kapott igazolást, bemegyünk a NÚSZ ügyfélszolgálati irodájába, és az 1470 forintot kifizetve ismét helyreáll a világ rendje.

Lopás/totálkár

Mindkét eset traumatizálja az embert anyagilag és pszichésen egyaránt. És tényleg csak nagyon-nagyon apró öröm az óriási ürömben, hogy legalább a matricát nem bukod el, ha utánamész a dolognak. A rendőrség vagy a biztosító az eseményről szóló igazolása, na meg az 1470 Ft ellenében ugyanis a NÚSZ átírja az e-matricát az új járgányodra (ha van).

A virsliujjak átka: rosszul megadott adatok

A fentinél jóval kisebb fejfájás, ha rosszul adtad meg az adatokat. Akár a rendszám, akár a felségjel vagy a kategória nem stimmel, 60 napon belül módosítani tudod az adatokat a már jól ismert 1470 Ft-os illeték fejében. Azzal a kitétellel, hogy hiába javítod az adatokat, a pótdíjfizetési kötelezettséged sajnos nem válik levegővé… Ezzel együtt többször már legalább nem büntetnek meg.

Fontos tudni még, hogy a rosszul megadott rendszámnál csak maximum 3 karakter elütésig lehet módosítani, bár a nulla és az O betű felcserélése nem számít hibának. Ezen felül gyanús, hogy nem elütötted a rendszámot, hanem két külön járműről van szó, ami már a legelső eset ugyebár.

Ha pedig a kategória nem stimmelt, akkor a javítás esetén vagy visszakapsz pénzt, vagy neked kell még ráfizetned (pl. D1-ről D2-re).

Segítség, nem tudom, érvényes-e a matricám!

Ha bizonytalan vagy a matricád érvényességében, ellenőrizd a vásárláskor kapott ellenőrző szelvényt vagy értesítést. Ha pedig nincs meg, akkor ellenőrizd le a vásárlás helyén. Ha például egy viszonteladótól, mondjuk az autopalyamatrica.hu-tól vásároltad a matricát, az autópálya-matrica lekérdezés menüpontban tudod ellenőrizni a náluk vásárolt matrica érvényességét. Az érvényesség lekérdezése kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt e-matricákra vonatkozik!

Unsplash