Új fejlemény a halálos gázolásban érintett önvezető autó ügyében

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-17, 14:12

A hatóság szerint a Volvóban utazó biztonsági sofőr megakadályozhatta volna a tragédiát.

2018 márciusában az Uber egyik önvezető módban közlekedő Volvo XC90 típusú autója halálra gázolt egy kerékpárost az Arizona állambeli Tempe városában. Az elütőtt nőt a közeli kórházba szállították, ám sajnos nem tudták megmenteni az életét. A Volvóban utazó biztonsági sofőr ellen most emeltek vádat.

Volvo XC90 típusú önvezető autó

A 49 éves Elaine Herzberg éppen a kerékpárjával kelt át az úton, amikor az Uber önvezető autója elütötte őt. A nyomozók kiderítették, hogy a kocsiban utazó biztonsági sofőr, Rafael Vasquez a The Voice című televíziós műsor egyik epizódját nézte a mobilján, amikor Herzberget elcsapta a kocsi, vagyis nem az utat nézte, pedig ha így tesz, akkor megakadályozhatta volna a tragédiát.

A hatóság most gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja a sofőrt. A rendőrség által közzétett felvételeken lástzik, hogy Vasquez a baleset előtt is lefelé tekintget ahelyett, hogy az utat figyelné, miközben az önvezető módban közlekedő kocsi 63 kilométer/órás sebességel közlekedett. Ez volt az első olyan nyilvántartott haláleset, amelyben érintett volt egy önvezető autó.

A rendőrség és az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testülete (NTSB) egyetértett abban, hogy a halálos baleset bekövetkezése emberi mulasztásra vezethető vissza. Az NTSB elnöke jelezte, a nyomozás során bizonyítást nyert, hogy a biztonsági sofőr a mobiltelefonját bámulta az utazás idejének harmadában.

Az Uber ellen ugyan nem indult eljárás, de a céget számtalan kritika érte az eset után. Az NTSB arról számolt be, hogy az Uber rendszere nem felügyeli kellőképpen a biztonsági sofőröket, ez pedig csak növeli a baleset bekövetkezésének kockázatát. Emellett az is kiderült, hogy a gépkocsi rendszerei nem érzékelték ütközésveszélyként az úton átkelő Herzberget, ahogy a kerékpárját sem, pedig ez elvárható lett volna.

Vasquez ellen augusztus 27-én emelt vádat a hatóság, a gyanúsított szeptember 15-én jelent meg először a bíróságon. A tárgyalást 2021 februárjára tűzte ki a bíróság.

Kapcsolódó írások

önvezető autó
2019. június 19.
Július 1-től új korszak köszönt be az önvezető autózás történetében.
2019. november 06.
Nem akart kocsiba pattanni, és gyalogolni sem volt kedve.

További hírek