2022. március 21. | 09:58

Ez nagy segítséget jelenthet a bajbajutottaknak.

A Magyar Közút már ukrán nyelven is közöl út- és közlekedési információkat, hogy az Ukrajnából érkező menekültek könnyebben tudjanak tájékozódni a magyarországi autópályákon. Először az M3-as sztrádán jelentek meg az újfajta szövegek.

A digitális táblákon eddig magyar, angol és német nyelven közölt információkat a társaság, amely a jövőben ukrán nyelven is kommunikál a közlekedőkkel, így próbál segítséget nyújtani a menekülteknek – a tapasztalat szerint közülük sokan nem beszélnek idegen nyelveket vagy nem elég gyakorlott vezetők, mostantól viszont gyorsan és jól tudnak majd tájékozódni a magyar utakon.

A szakemberek összesen 300 feliratot fordítottak le ukrán nyelvre. Nem volt könnyű dolguk, a forgalomirányítói program ugyanis nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként kellett megrajzolniuk.

A Magyar Közút a lehetőségeihez képest mindent megtesz a bajbajutottak megsegítésére, a háború kitörése után néhány nappal egyedi táblák gyártásába és kihelyezésébe kezdett az ukrán határ közelében, ez azoknak nagy segítség, akik a kijelölt segítségpontokat keresik. Az útirányjelzők sárga alapon fekete színnel, magyar, angol és ukrán nyelven közölnek információkat, alkalmazásukra eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében került sor.