Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint a közlekedési hatóság tavaly 179 „horrorkaravánt” tartóztatott fel a magyar utakon. A felelőtlen üzemeltetőkre 2021-ben csaknem 100 millió forint bírságot szabtak ki, az összeg azért ilyen magas, mert a büntetettek gyakran egyszerre több jogsértést követtek el.

Ezen járműszerelvények vezetői jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat igyekeznek eljuttatni a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre többet szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, a rakomány helyes rögzítésével szinte mit sem törődve.

Egy új előírás szerint (ami 2021 januárjában lépett életbe) akár félmillió forintos közigazgatási bírságot szabhatnak ki a szabálytalan vontatást végző, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvényekre – akkor is, ha azok személyautókból vagy kistehergépkocsikból állnak. Így most már hatékonyan tud fellépni a hatóság a karavánokkal szemben, a rendőrök visszatarthatják a járműveket, rendszámukat és forgalmi engedélyüket elvehetik. Ráadásul a sofőr csak akkor haladhat tovább, ha a bírság megfizetése után megszünteti az általa generált veszélyforrást.