Zárlatos a Tesla Universal

Közzétéve:
2019-10-02, 14:57

Ön is beugrott a későtéli és koratavaszi Tesla hírek ferdítéseinek?

Miről is van szó? A világ jelenleg legnépszerűbb elektromos autó gyártójának magyarországi képviseletéről, vagyis annak nem létéről. 2019. február 20. magasságában szárnyra kaptak a hírek kis hazánkban arról, hogy hivatalos szalont nyit a Tesla Motors Magyarországon, partnercégük pedig a Universal Leasing Kft. lesz. Természetesen mindenki felkapta a fejét egy ilyen újdonságra, hiszen nem elég, hogy hatalmas piaci rés ez még hazánkban, világszinten bizonyítható a siker.

Így hát boldog és boldogtalan egyaránt adta tovább a hírt, miszerint megérkezik Magyarországra is a Tesla Motors hivatalosan, vele együtt a szerviz és a teljeskörű vevőtámogatás is. Ez szép és jó volt, de sajnos nem igaz, hiszen a Universal Leasing Kft. sosem vált a Tesla Motors official viszonteladó partnerévé, és nem az amerikai gyártó kereste meg a vállalatot, hogy segítsen létrehozni az európai hálózat magyar csücskét. Csupán annyiról volt szó, hogy a Universal Leasing Kft. törvényes keretek között szerzi be továbbértékesítendő autóit a németországi HIVATALOS kereskedőtől.

Természetesen ezzel sincs még semmi baj, a gondok ott kezdődnek, hogy ilyen keretek között a szerviz és más gyártói támogatás nem érhető el a Universal Leasing Kft. segítségével, mert nem tartoznak az anyacéghez semmilyen módon, azon kívül, hogy tényleg Teslákat árulnak.

2019. áprilisának végén életre is kelt, és működésbe lépett a Tesla Universal Központ a Lechner Ödön fasoron, ahol az USA bázisú cég teljes arculata és brandje volt felfedezhető, így a hozzá nem értő és magát bele nem ásó vásárló joggal hihette azt, hogy valóban egy hivatalos Tesla partnerről van szó. Csak hogy érezhető legyen, hány felület jutott téves információkhoz, amelyeket még szélesebb körben szórtak szét, készítettem egy gyűjtést a megjelent cikkekből. A Google 9. találati oldaláig pörgetve szemezgettem, az eredményem pedig a lenti táblázatban látható. Zölddel emeltem ki azon portálokat, akik jelezték, hogy nem hivatalos partnerről van szó, sok helyen azonban még áprilisban is az a tévhit élt, hogy a Universal Leasing Kft. tulajdonában lévő Tesla Universal Szalon egy hivatalos értékesítési és szervizpont.

Felmerülhet önben a kérdés: Mégis mire fel akkor ez a cikk, amit már egy ideje olvasok? Nos, nemrégiben az igazi Tesla és annak tulajdonosa Elon Musk bejelentette, hogy elkezdődik a kelet-európai régióban a Tesla Motors hálózatának kiépítése. Ho-ho-hóó, várjunk csak! Elkezdődik? Na itt borul ki a bili a Tesla Universal és a Universal Leasing számára, hiszen innentől kezdve teljesen egyértelmű, hogy az anyacég közelébe sem merészkedtek a Universal Leasingesek, jobb esetben is csak a németországi képviselettel kooperáltak. Ebben a felállásban azonban már több sebből is vérzik a dolog, brand lopásról és a vásárlók megtévesztéséről van szó, ami már önmagában sem hangzik jól, hát még ha ilyen magas értékű, prémium kategóriás termékeket érint az ügy.

A Universal Leasing Kft.  a bejelentés óta próbálja úgy alakítani a dolgokat, hogy a külföldi nagyvállalatnak ne legyen esélye jogi útra terelni a kérdést, miszerint másolásról és megtévesztésről van szó. Ez a tevékenység a cég nevének megváltoztatásában, és a Tesla nevet viselő oldalak azonnali inaktiválásában mutatkozik meg főképpen. A lenti képernyőfotón jól látszik a névváltoztatás, miszerint 2019.09.19-én törlésre került a Universal Leasing Tesla Kft. név, és a Universal Leasing E-cars maradt életben.

A következő képernyőfotókból kiderül az is, hogy az eddig tesla-universal.com címen futó online rendelési felület új helyre költözött, már nem élő weblap a www.tesla-universal.com, és a universalleasing.hu felületre irányítanak, ahol ugyanúgy meg tudják rendelni az érdeklődök Tesláikat, csak kiegészül a felület a cég más tevékenységeivel is.

Ahogy az egyértelműen látható, a Universal Leasing Kft. mindent megtesz, hogy eltussolja az ügyet és ne vegyék el tőlük az értékesítési jogokat, vagyis inkább, hogy valaha legyen esélyük hivatalos keretek között Teslát árulni. Mindenesetre a gyártó hivatalos oldalán már megjelent Magyarország a szervizpontok között, így biztosra vehető, hogy előbb-utóbb hazánkba is betör hivatalos keretek között a Tesla-láz. A lenti képen a Tesla hivatalos oldaláról kimetszett térkép látható, amelyen jól látszik a valódi Tesla szervizpont. Így, ha bármilyen segítségre van szüksége, érdemesebb megvárni a hivatalos szervizpont megnyitását, vagy azokat a kereskedéseket, akik megtévesztés nélkül, saját brandjük neve alatt kínálnak megoldást és vásárlási opciókat.

A cikkben szereplő képeket a Player.hu, a Totalcar.hu és az Alapjárat.hu készítette.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
A Tesla Motors története
2017. január 25.
Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla

További hírek