2020. február 12. | 15:14

Nem, ez nem egy béna szóvicc, tényleg Robert de Niróra építette az e-Niro marketingkampányát a Kia.

A Kia az utóbbi években egészen nagyokat alkot, valóban elértek egy olyan minőség- és praktikumszínvonalat, amivel jócskán felvehetik a harcot még a prémium termékekkel szemben is. A Ceed szinte teljes palettája és többek között a Stinger GT is járt a szerkesztőségben, azt kell mondjam bolondulunk a koreai gyártó termékeiért. Nem lett kivétel a Niro sem, 2016-os megjelenése óta töretlen a sikere. A kezdetekben öntöltős hibridből 2017-ben egy szempillantás alatt vált tölthetős plug-in hibriddé, majd 2018-ban bejelentették a teljesen elektromos verziót is, az e-Nirót. Ugyan a piacra kerülésre 2 évet kellett várni, azt kell mondjam, mindenki aki előrendelte a modellt, jól döntött. Nem csupán az autók terén, marketing kampány témában is domobrítottak a villanyos modell forgalmazásának megindítására. Nem kisebb híresség, mint maga Robert de Niro promózza az új elektro-crossovert, biztos te is rájöttél már, hogy nem véletlenül, hiszen a modell elnevezés és a színész neve remekül összecseng. Olyannyira, hogy több humoros reklám spot is készült a színész főszereplésével a rá jellemző vicces, mégis roppant igényes és magas színvonalú stílusban, melyekből az egyiket be is dobtam neked ide a bekezdés alá, egy másikat pedig a linkre kattintva megsasolhatsz.

Kia e-Niro - közepes méretű tehén, coupés-kombis crossover kivitelben

A Hyundai tulajdonában lévő Kia nem csak a részvényekben osztozik az anyavállalattal, két Hyundai modell technológiáját is felhazsnálták az e-Niróhoz. Az elektromos hajtásláncot a Kona EV kölcsönözte, a padlólemez pedig az Ioniq modelltől származik. Érdekesség azonban, hogy az e-Niro a maga 4375 mm-es hosszúságával 10 centit ver a Kona EV-re. Az autó designja a 2016-os kezdeti Niro hibrid óta nem sokat változott, de azért akad egy két újdonság. Az orr-részen legszembetűnőbb változás a felső hűtőrács totális eltűnése, helyette egy dombormintás, a karosszéria színével egyező takarólemez került, jobb szélén a töltőnyílással. Oldalról maradt a C oszlopig tartó coupés vonalvezetés, majd a kicsit kombis befejezése a tetővonalnak. A felső króm díszítéseket személy szerint elhagytam volna, egy keret nélküli ablak sokkal szebben mutatna a villanyoson.

A 15,5 cm-es hasmagasság kellően alacsony ahhoz, hogy a karosszéria szépen feküdjön az úton, mégis elég magas maradt, hogy megfeleljen a crossoveres jellegnek, a városi padkák nem jelentenek gondot. Ha hátulról nézed a gépet, ismét nem sok változás lesz fellelhető az elődökhöz képest. A szélességjelzők ellaposodtak, és bekerültek az elektromos hajtásra utaló kék betéket is. Az oldalról elegáns és lendületes forma azonban kicsit dobozossá fajul ebbőla szemszögből, amit simán elnézek neki, hiszen ennek köszönhetően van egy 451-ről akár 1405 literesre bővíthető csomagtér, amelyből az akkupakk nem rabol annyi helyet, mint a rivális modellek esetében. A hátsó szélvédőre helyezett szárnnyal megbékél a lelkem, még vagánynak is mondanám, a német autókra jellemző és most már az ázsiai gyártók körében is egyre többször megjelenő "cápauszonyt" viszont elsuvasztanám jó mélyre a tervező fiókba.

Kia e-Niro - kényeztető high-tech belső

A gyártó 4 felszereltségi szinttel kínálja az új e-Nirót, a tesztautót Platinum kivitelben kaptam. Így a belső borítások fehér szegélyes, fekete bőrben pompáztak. A Platinum felszereltség mellé opcionálisan választható egy Techno csomag, amely prémium JBL hangrendszert és utastéren belüli 220V-os aljzatot jelent. A kormány mögött egy 7 colos supervision kijelző lakik, amely már az alapfelszereltségben is benne van. A 8"-os infotainment rendszer érintéssel és dedikált gombokkal vezérelhető, ugyanezen a felületen állítható a kétzónás digitális klíma is, valamint a telefonodat is itt tutod Bluetooth-on keresztül csatlakoztatni. A könyöklő elejében található a tekergethető "sebességváltó" és a módváltó gomb, valamint két fedett és süllyeszthető keretes pohártartó. Van még errefelé egy egészen mély könyöklőfedél alatti tároló, és egy, a középkonzol és a módváltó panel között elhelyezett, mélyen fekvő, nyitott tároló rész is. Jól eldugva van még USB és 12V-os aljzat, valamint egy vezeték nélküli töltő.

A kényelmet szolgálja még az első és hátsó sorban is használható ülésfűtés, ami az elöl utazók számára hűtéssel is kiegészül. A vezetőülés elektromosan vezérelve állítható, megválaszthatod az ülőlap magasságát, a háttámlát döntheted előre és hátra, továbbá közelebb és távolabb csúszhtasz a műszerfalhoz. Természetesen deréktámaszt is kapsz, ráadásul az is finomhangolható. Miután kialakítottad a tökéletes üléspozíciót, nem kell aggódnod, hiszen a memória funkció kiszálláskor hátrébb tol majd, beszálláskor pedig visszautaztat téged a megfelelő pozíciódba. A multimédiás kormányon kezelheted a tempomatot, a hangerőt, telefonhívásokat és a műszeregység megjelenését. A kormány mögött helyezkedik el két fém fül, amelyek segítségével szabályozhatod, hogy mekkora vehemenciával dolgozzon a regeneratív visszatöltés. A hideg téli napokon a kormányfűtést is nagyon szerettem, valamint jól esett beengedni egy kis fényt a tetőablakon át. Éjszakai vezetés alatt örömmel észleltem, hogy az összes visszapillantó tükör felülete automatikusan sötétedik, ha vakító fényt érzékel, emellett az esőszenzor is tette a dolgát. Kényelmi funkciókból tehát nincs hiány.

Kia e-Niro - ezzel már bizony marha messzire is elmehetsz 

Az e-Nirót két féle elektromotorral és akkupakkal szereli a Kia. Azoknak, akiknek kizárólag városi használatra kell a kocsi, van egy 100kW-os motorral, és 39,2 kilowattórás akkucsomaggal gyártott verzió, ennek a kiadásnak a hatótávja papíron 289 km. A több kalandra vágyóknak azonban készült egy Long range kiadás is, amellyel már akár 455 km-t is megtehetsz, tehát annyira messze jutsz vele, mint egy árban jóval többet kóstáló Tesla Model 3-mal. Itt már egy 150 kW-os elektromotor használja majd egy 64 kWh-s akkupakk energiáját, amivel akár 8,7 másodperces 0-100-as gyorsulásra is képes, és 395 Nm nyomaték szabadul el gázadáskor. Utóbbi adat egyébként a kissebb kivitelre is igaz, így a lendülettel egyik kiadás esetén sem lesz gond.

A tesztautó rendelkezett egy, a rendszer fűtésére alkalmas berendezéssel, amelynek segítségével nem hogy kilométereket lehet spórolni, még gyarapítani is lehet azokat, ha ügyesen használod, szinkronban a regeneratív visszatöltéssel. Ennek működését, és hogy pontosan mire való, valamint hogy hogyan teljesített a gyakorlatban, azt részletesen elmagyarázom a tesztvideóban, melyet a Youtube csatornánkon találsz. A rendszer teljesítménye egyébként 204 lóerő, ami véleményem szerint már igen jó teljesítmény és több mint elégséges a városi, de akár a közúti vezetéshez is. 

Kia e-Niro - egy majom is elvezetné 

Mostanra járt már a kezeim között ez-az, köztük pár elektromos modell is. Általánosságban mindegyikre elmondható, hogy könnyen vezethető, de ez az elsőre nagynak ható crossover egyáltalán nem volt problémás. Nagyon jól teszi a dolgát az elektromos szervó, kormány kezelőszervei pedig könnyen átláthatók. Hamar rálehet kapni a Nissan LEAF e-pedáljához hasonlatos, ám egy dologban mégis különböző regeneratív fékezésre. A koreai gyártó termékének is az egy pedálos vezetési élmény a célja, és ki is maxolta azt. Gyakorlatilag állóra is lehet fékezni a fékpedál használata nélkül a kocsit. Ezt az teszi lehetővé, hogy míg a riválisok beállításai csupán egyetlen szintű fékezőerőt engednek meg a gázpedál elengedésével, addig az e-Niróban három különöző levelen állíthatod, hogy mekkora erővel lassítsa a gépet a rendszer. Nekem nagyon bevált ez a tulajdonsága a kocsinak, előszeretettel használtam, ráadásul meggondoltabb vezetési stílust is igényel.

Futását és manőverezhetőségét tekintve nincs okom a panaszra, a 2700 mm-es tengelytáv okozhat olykor gondokat, de remekül ellensúlyozza a tolatókamera és a könnyű kezelhetőség. A futómű hangolása kellemes, jól veszi az akadályokat és nem üt fel, nem túl hangos. Nem hegyi szerpentinezésre való,ettől függetlenül a karosszéria nem dől, és szépen fekszik az úton, még ezeken a hepehupás magyar utakon is. Nem féltem, hogy repülőrajtot vesz a pohártartóba helyezett üdítő. A vezetéstámogató és biztonsági rendszerek is nagyon okosak, felesleges vagy kései riasztást sosem kaptam a kocsitól. A sávtartót emelném ki leginkább, hiszen olyannyira jól működik, hogy kis túlzással a kormányt sem kellett fogjam, a kanyarokban érkező íveket is szépen tartotta. A gyártó által ígért hatótávot még egy teljes hét alatt, autópályázással együtt sem sikerült kimerítenem, bár mehettem volna messzebb is. Minden esetre tényleg nagyon takarékosan lehet járni a kocsival. A villanyos gépet négy vezetési módban használhatod. Van egy Eco+, amely minden szempont elé helyezi a hatótávot, ezzel a móddal jutsz a legmesszebbre. A következő az Eco, ahol a legoptimálisabb visszatöltést helyezi központba a rendszer. Ezután következik a Comfort, amely már egy lendületesebb, "nagyvárosi" stílust enged meg, és azt követi a Sport, ahol bizony minden lehetésges energia a teljesítményre fókuszál, direktebb a kormányzás, gyorsabb a gázreakció, és mintha a futómű is kicsit máshogy viselkedne, feszesebbé válna. 

Kia e-Niro ár és összegezve

Az e-Niro kisebb hatótávval bíró verziójának alapára 11 490 000 forint, amelyhez igényelhető az elektromos autókhoz kínált, 1,5 millió forintos állami támogatás. Így 10 millió forint a legalja, amivel valljuk be nem a legolcsóbb villanyos a piacon, még a gazdag alapfelszereltség és viszonylag jó hatótáv mellett sem. Ha az ember a Long range kiadásban gondolkodik, a pénztárcájából minimum 12 849 000 forintot kell elővarázsolni, és ez még csak a Bronze csomag ára, amely már tartalmazza az állami támogatást. Ettől függetlenül jó választásnak mondanám, hiszen bár az ára nem a legjobb a piacon, az ezért a pénzért járó termék simán megüti a felsőbb kategóriák szintjét. Azoknak, akik rendelkeznek garázzsal és saját töltési lehetőséggel, azoknak instant vételre ajánlom, a nagyvárosi élethez azonban sajnos - ahogy egyik elektromos sem - nem feltétlenül passzol. Az utcai töltés egyelőre döcögős, és bár a LEAF-fel szerencsém volt annak idején és tudtam tölteni, úgy az e-Niróval vicc nélkül egy hétig vadásztam a szabad töltőket, de sosem úgy adta ki. Egy másik kellemetlen része lehet a villanyautózásból adódó töltési folyamatnak, hogy pofátlanaság a szükségesnél tovább a töltőn hagyni az autót. Tehát: munka után hazaérek, vadászok egy töltőt, jó esetban találok is. Ott hagyom a kocsit, felhúzom magam a 4. emeletre, minden létező magasabbrendű entitásnak hálás vagyok, hogy hazaérhettem, majd néhány óra múlva mehetek vissza, hogy másik parkolót keressek a kocsinak, és ne foglaljam mások elől a töltőt. Ami persze így korrekt, és nem is tenném máshogy, de főleg télen azért fáj egy hosszú nap után még fel le rohangálni. Mindettől függetlenül bármikor rávállalnék az új Kia e-Niróra, jó cucc. Minden villanyautózást preferáló emberkének ajánlom. 

Kia e-Niro Long Range Platinum Techno (2020)

  • Motor: 150 kWh elektromotor
  • Akkumulátor kapacitás: 64 kWh
  • Max. teljesítmény: 204 LE 
  • Max. forgatónyomaték: 395 Nm
  • Hossz./szél./mag.: 4375/1805/1570 mm
  • Tengelytáv: 2700 mm
  • Saját tömeg: 1737/1791 kg
  • Szabványos átlagfogyasztás.: 15.9 kWh/100 km
  • Végsebesség: 167 km/h
  • 0-100: 7,8 s