2018. szeptember 28. | 14:40

A Lexus középkategóriás szabadidő autója bátran odaállhat a konkurencia mellé, finomsága és fejlettsége példaértékű. De a japánok SUV-ja korántsem tökéletes.

A Toyota a 80-as évek második felében elhatározta, hogy beszáll a prémiumok közé. Ehhez viszont kellett egy új márka, mivel csinálhattak ők bármilyen jó autót, ezzel a névvel nem kérhettek el gátlástalanul magas összeget érte. Első modelljük, az LS400 egy lehelet finomságú, japánosan tökéletes luxuslimuzin volt, ezzel alapozta meg hírnevét a Lexus Amerikában. De tulajdonképpen az egész világ ledöbbent, hogy mire képesek a szigetország mérnökei.

A kezdeti sikereken felbuzdulva kiszélesítették a palettát, a 90-es években már csináltak kupét, közép és felső-középkategóriás járművet, majd az évtized végén jött a SUV, RX névre keresztelve. Az első generációt kizárólag benzinmotorral lehetett vásárolni, de a 2003-ban bemutatkozó XU30-as kódjelű szabadidő autó már elérhető volt hibridhajtással is. Az évek alatt sokat fejlődött ez a konstrukció, nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy egy kiforrott és élhető technikává vált. A jelenleg is futó generáció 2015-ben jelent meg, ugyanebben az évben a Lexusfelvette a ritmust a konkurenciával és a folyamatosan bővülő piaccal, kidobott egy mérettel kisebb SUV-ot, NX típusnévvel.

Lexus NX 300h – megragadja a tekintetet

Japán távol van Európától. Nagyon. Más kultúra, más ízlés, más az elképzelés, hogyan kell kinéznie egy autónak. A Lexus az elmúlt években igencsak radikálisra sikerült, megosztja az emberek véleményét. Az egyik tábor értékeli, hogy más, mint az eddig megszokott, lájkolja a futurisztikus kinézetet, míg a másiknak megüli a gyomrát, és „túl soknak” gondolja. Mindkét állásponttal tudok azonosulni, de egyik mellett sem szeretném elkötelezni magam, igyekszem elfogulatlan maradni. Amikor először megláttam, majd körüljártam az NX 300h két jelző jutott az eszembe: mutatós és időtálló.
Lexus NX 300h - Teszt - Alapjárat

A formavilágába belelátni a Toyotát, de a dizájnerek pont ott és pont annyit módosítottak a karosszérián, hogy a vásárló a magasabb vételár kipengetése után érezze is a különbséget. A fényszórók alatti szigonyszerű „lámpákat” sokan kritizálták, hogy nem illenek oda, de szerintem nagyban hozzájárulnak a különleges exteriőr összhatásában, nélkülük elvesznének az apró fényszórók az orr-rész hatalmas felületén. Apropó, ha már nagy felületről beszélek. A Lexus-féle gigantikus, homokórához hasonlító hűtőmaszkjának ugyan még nincs akkora kultusza, mint az Audi single-framejének, de méretre és karakterre nyugodtan felveheti a versenyt német konkurensével.
Lexus NX 300h - Teszt - Alapjárat

A rengeteg éltől valósággal él a forma, nem lehet ráunni. A tesztautó metálkék színben és F Sport felszereltségben érkezett az Alapjárathoz, az utóbbi fekete hűtőrácsot, sportos felniket és feszesebb futóművet foglal magában. A külső összhatását nézve bármennyire is kaotikus a dizájn európai szemmel nézve, egyben van az autó, esztétikus és tükrözi az olcsónak éppenséggel nem mondható vételárat. A ráncfelvarrás alig észrevehető, ez a forma még legalább öt évig a helyét bármelyik kategóriában.

Lexus NX 300hminőség japános értelemben

A sci-fi filmeket idéző exteriőr után számomra elég nagy csalódás volt a kulcs: egy teljesen hétköznapi, műanyag gyufásdoboz-szerű képződmény volt, a szükséges gombokkal rajta.Mondjuk tükrözi a japán mentalitást, hiszen csak egy tárgy, ami azt a célt szolgálja, hogy nyissa-csukja a járművet. Funkciójának tökéletesen eleget tesz, ezen kívül nem érdemel felesleges rongyrázást. Aki kulccsal akar csajozni, az úgyse Lexust vesz, arra ott a Mercedes és a BMW.

Az ajtót kinyitva egy igencsak gusztusos beltér fogadott, a márkára jellemző műszerfal-kiosztással. Első ránézésre és tapogatásra érezhető a minőség, szúrósabb szemmel nézve már észre lehet venni olyan apróságokat, amelyek nem prémiumtermékre vallanak. Ilyen például a kormány mögötti bajuszkapcsolók, vagy a szem elől elbújtatott gombok, amiknek kidolgozása és anyagválasztása már egy 10-15 éves Toyotában is hagytak némi kivetnivalót maguk után.
Lexus NX 300h - Teszt - Alapjárat

A rideg és kellemetlen tapintású műanyagok szerencsére kisebbségben vannak, összességében jó érzés az NX300h-ban tartózkodni Az ülések pozíciója patent, bőrborításuk és nem mellesleg kényelmesek is. Beszállás után nem kellett sokáig állítgatnom (motorosan persze), hogy megtaláljam a megfelelő helyzetet, már egyből érezni, hogy az oldaltartásuk példás, egy hosszú út megtétele sem jelentene problémát bennük. Magam mögött sem szenvedés az utazás, a második üléssorban is élhető helykínálat fogadja az utasokat, a kardánalagút hiánya kellemes szabadságot biztosít a lábaknak. A csomagtér ajtaja elektromosan nyílik, a kocsi aljába passzírozott akkumulátorok fényében tisztességes az 555 literes raktér. Aki ilyen autót vásárol, az úgysem fogja csurig rakni cementes zsákokkal.
Lexus NX 300h - Teszt - Alapjárat

A 10,3 colos kijelző szép, éles képet ad, kezelése azonban már korántsem olyan egyszerű: a laptopok tapipadjához hasonló megoldással lehet irányítani, de nekem inkább bosszúságot okozott, mint kimagasló felhasználói élményt. Ügyesen meg van csinálva, rezgéssel ad visszajelzést, ha hozzáérsz, de az már nem egyértelmű, hogy az adott pillanatban milyen menüpontok között választhatsz, a magyar utakon haladva pedig könnyen másra kattintasz, mint amire szerettél volna. Még álló helyzetben is időigényes megismerni, megszokni, én a tesztvezetés alatt próbálkoztam, de nem lettünk barátok.Hozzá kell tegyem, hogy engem az ilyesfajta kütyük egyáltalán nem hoznak lázba, biztos van olyan, aki imádni fogja.

Lexus NX 300h  – ne akarjon sportos lenni

Most ültem életemben először Lexusban, sőt a hibrid-szüzességemet is elveszítettem az NX300h-val. Nagydízel rajongóként sosem volt szimpatikus ez az alternatív hajtás, de érdekelt és kíváncsi voltam, milyen használni egy ilyen autót. A start gombot megnyomva számomra semmi észlelhető dolog nem történt, értetlenül néztem kollégámra, hogy akkor most mi a szitu. Ja, hogy már indulásra kész? Behúztam D-be a váltókart, majd kissé szkeptikusan kezdtem lelépni a fékpedálról. S csoda történt, a Lexus hangtalanul indult kifelé a parkolóból.
Lexus NX 300h - Teszt - Alapjárat

Apropó belsőégésű motor. Az NX300h-nak olyanja is van. Egy 2,5 literes négyhengeres Atkinson-ciklusú benzinmotor dolgozik az autó orrában a maga 155 lóerejével, de nem mindig. Ott van ugyanis mellette a 143 lovas elektromos motor, a kombinált teljesítmény együtt 197 lóerő. Ez már egy tisztességes számnak számít, de ne hidd, hogy ezzel te leszel az utak királya. Mert mellé társul egy durván 1,9 tonnás tömeg és egy csodálatos CVT váltó.
Lexus NX 300h - Teszt - Alapjárat

A japánok, azon belül is leginkább a Lexus imádja ezt a konstrukciót, fogalmam sincsen miért. Normális használat közben kulturált, stresszmentes haladást biztosít,erőteljes gyorsításnál felbőg és bebetonozott fordulatszám mellett néztem, hogyan nő a sebesség és mikor vehetek vissza végre a gázadásból. Ez a rákfenéje az egész autónak. Egy ennyire finom és ennyire steril autóhoz nem méltó egy ilyen hang. Mert hiába 2,5 liter, hiába benzin, nem szép. Nagyon nem. A Lexus gondolt a hozzám hasonló gondolkodású és beépített egy kamu-hanggenerátort, amit egy tekerős kapcsolóval lehet szabályozni a kormány alatt. Na, nem szapulom tovább a CVT-t, hiszen az autósmédia már előttem is megtette. Padlógázon amúgy szépen húz, lehet vele dinamikusan közlekedni.

Lexus NX 300h – steril vezetési élmény

A finom hajtáslánc mellé van egy feszes futómű, ami szépen tartja a bódét kanyarban, nem „löttyen ki” és ráadásul kellemesen elnyeli az úthibákat. A fék számomra egy kissé érdekesnek bizonyult, mert a pedálút első pár centijén jól lehetett adagolni, de ha nagyobb lassulást akartam elérni, egy kövéret bele kellett taposnom. Tesztfogyasztása vegyes használatban 9 liter körül alakult, ami nem kevés, de méretéhez és tömegéhez képest még az elmegy kategóriába sorolható. Hasonló használat mellett, a turbós benzines konkurensei jóval többet kérnek maguknak.
Lexus NX 300h - Teszt - Alapjárat

Közel 200 ló ide, F Sport oda, a Lexus középkategóriás SUV-ja nem a menettulajdonságaival nyűgöz le. Sokkal inkább selymességével. A finom oldalával, amit akkor mutat meg, amikor lájtosan mész vele. A benzin és villanymotor észrevétlenül kapcsolgat egymás között, mintha egy steril, bőrbe varrt műtőteremben lennél. Hangtalanul suhansz, a külvilágtól elszigetelve, élvezed, hogy egy lépéssel előrébb tartasz a forgalomban lévő autók jelentős százalékánál. No nem tempóban, hanem technikában.

Lexus NX 300h – összegezve / ár

A Lexus NX300h egy rendkívül kívánatos jármű. Kívülről mutatós, dizájnja jövőbemutató, belül kellemes, kiforrott hajtáslánca pedig igazi csemege azoknak, akik nyitottak a hibrid technikára. De a „bugit” hiába keresed benne, nem találod. Akinek a vezetés élményszámba megy, annak nem ez az autó lesz a tökéletes választás. Ára 12 milliótól kezdődik, a tesztautóért 15-öt, a csúcsváltozatért 19 millió forintot kell fizetni. Ha lapul ennyi a zsebedben, és szeretnél egy prémiumjárművet, amivel gondtalanul utazhatsz A-ból B-be, akkor az NX300h-t bátran ajánlom!

Lexus NX 300h F Sport AWD Hybrid

  • Lökettérfogat: 2494 cm3
  • Hengerek/szelepek: 4/16
  • Max. teljesítmény: 197 LE 5700/perc
  • Max. forgatónyomaték: 210 Nm 4400/perc
  • Hossz./szél./mag.: 4630/1845/1645 mm
  • Tengelytáv: 2660 mm
  • Saját tömeg: 1895 kg
  • Vegyes fogyasztás: 5,7 l /100 km
  • Tesztfogyasztás: 9,1 l /100 km
  • CO2-kibocsátás: 133 g/km
  • Végsebesség: 180 km/h
  • 0-100: 9,2 s