hétfő - 2023. szeptember 25.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Nyersen az igazi: Mazda MX-5 RF G184 Takumi (2020) – Teszt + Videó

2020. július 04. | 13:00

Nem tudok, nem is akarok és nem is lehet rosszat mondani a Mazda játékautójáról.

Ugyan korábban is járt már nálunk MX-5-ös a szerkesztőségben, de a Mazda képes az újításra, így mindig más-más meglepetéssel rukkol elő. A tavalyi évben volt például esedékes a közkedvelt matchbox 30. évfordulója, melynek alkalmából készítettek egy ún. anniversary kiadást. Minket az a modell elkerült, de mélyen kárpótolt ez a Takumi felszereltséggel és a szemet gyönyörködtető Snowflake gyöngyház fényezéssel felvértezett tesztautó.

Mazda MX-5 ND – kontrasztos, de mégis letisztult megjelenés

A vállalatnál 2015 óta van jelen az újfajta formanyelv, amit természetesen az MX-5 negyedik generációja is megörökölt. Letisztult megjelenése ellenére korántsem lehet azt mondani az autóra, hogy egyszerű. Aprócska, keletiesen ívelő szemei alatt-felett is számos érdekes vonalvezetés figyelhető meg, melyek igazán izgalmassá varázsolják a külsőt. A tervezők cseppet sem könnyítették meg a fotósok dolgát, hiszen a „kriksz-kraksz” formanyelv miatt nem a legegyszerűbb befotózni a járgányt. Imádom, hogy az új generációk érkeztével is hű tud maradni gyökereihez az MX-5-ös. Képes ugyanazt a fantasztikus és egyedülálló vezetési dinamikát és élményt nyújtani, mint ahogyan az megtörtént bármelyik korábbi verzió esetében is.

Mazda MX-5 G184 teszt Alapjárat

Azt sem szabad szó nélkül hagyni, hogy annak ellenére, hogy kívül-belül egyaránt sokat modernizálódott az autó, „több anyag” is lett benne, mégis alig nehezebb elődeinél: 1045 kilogramm a nyers tömege. Méretéből adódóan továbbra is megmaradt az a fantasztikus tulajdonsága az MX-5-nek, hogy vezetés közben bal kezedet akár a visszapillantón is pihentetheted. A különleges, csillogó gyöngyházfehér fényezésért 97 ezer forint felárat kell ott hagyni a kereskedésben, ami szerintem nem sok és meg is éri!

Mazda MX-5 ND – burgundi árnyalat az elegancia kifejezésére

A Takumi felszereltségen belül a vásárló dönthet, hogy az elegancia vagy inkább a sportosság hírnöke szeretne-e lenni. Persze az egyik nem zárja ki a másikat, vagyis az, hogy a bordó Nappabőr ülések mellett voksol a vevő még nem jelenti azt, hogy csak a Recaróval vagánykodhat. Ez a kétfajta ülés kérhető ugyanis az említett felszereltséghez. Egy ilyen kis élményautó többnyire nem a kényelemről szól és valószínűleg én vagyok az egyetlen, aki azt állítja, hogy ez a jármű hosszútávon is tud komfortos lenni, de miért füllentsek, ha egyszer így gondolom? A legtöbb autóban, amit valaha is próbáltam egy idő után leszakadt a hátam, az MX-5 ülései pedig olyan jól tartották, hogy a gerincoszlopomnak eszébe sem jutott megnyikkanni. A váltógomb is bőr, kifejezetten kényelmes a tenyérnek.

Mazda MX-5 G184 teszt Alapjárat

Az infotainment-rendszer a már jól megszokott „Mazdás”, érintős és egyben gombbal is vezérelhető. Miután megfigyeltem, hogy telefonálásnál a vonal túloldalán lévő illető hangja a fejtámlába szerelt hangszórókból jön a füleim mögül ez annyira tetszett, hogy muszáj voltam kipróbálni a navigációt is. A térkép használatánál már az ajtóba szerelt BOSE hangszórókból jött az utasítás, de ha ment is közben a zene, az csak a bal oldalon halkult lejjebb, hogy a sofőr tisztán hallja az irányt, az anyós pedig mindeközben ugyanúgy bugizhat a jobbegyben. Tárolórekeszekből szerintem hiányt szenved az ND. De legalább van két pohártartó a csomagtérben, amiket a kardánalagútba könnyedén be lehet szúrni, hogy aztán valamilyen természetellenes, kitekert pózban görcsbe állhasson a tested, mire hátra fordulsz az italodért. Cirka 130 liter a csomagtér, ami nem nagy, de egy hétvégére talán kiszolgál két utast, akiknek nem ajánlom, hogy magasságuk 185 centi fölött legyen, mert akkor kezd kényelmetlenné válni az autó.

Mazda MX-5 ND – tényleg nyersen az igazi

Mióta piacra dobták az MX-5 negyedik generációját kapott egy frissítést a Skyactiv-G motor, ami a korábbi 160 lóerő helyett 184-et és 205 newtonméter nyomatékot ad le. Azt, hogy ki mennyire véli nyersnek az autót, illetve magát a vezetési dinamikáját, embere válogatja. Szerintem, ha a mai korszerű újautók közül kellene választani, akkor mindenképp ott lenne a listán az ND. Persze van benne elektronika, de nem fogja olyan szintekig vissza, hogy az már zavaró legyen. A 2000-es szívómotort akár 7 ezres fordulatig is kipörgetheted, hidd el, imádja! Fogyasztás tekintetében kicsit zavaró, hogy az embernek viszonylag gyakran meg kell állnia a kúton, hiszen a kis üzemanyagtankból hamar elég a benzin. Egyébként városban 6,2 litert fogyasztott, autópályán 6,7-et 100 km-en, ami jónak mondható. Károsanyag kibocsátása 139 g/km, ami ugyan a jelenlegi normáknak eleget tesz, de attól tartok egyszer ennek vége és a „nyersségből” hibridség lesz az MX-5 esetében is.

Mazda MX-5 G184 teszt Alapjárat

Mazda MX-5 ND – a ló és a lovasa

Másnéven „jinba ittai”, ahogy a Mazdánál mondják. Nálam abszolút bejött a jóslat, én és az autó eggyé tudtunk válni, akár a ló és a lovasa. Futóműve puha, gyárilag finomra hangolt, nem kell összeszorítanod a fogad, ha rosszabb útszakaszra érkezel, de azért nem árt azokat elkerülni. A mindennapokban is élhető autó, hiszen sportos, könnyű vele a manőverezés, szerintem még a fogyasztása is egészen baráti.

Mazda MX-5 G184 teszt Alapjárat

Mazda MX-5 ND ár és összegezve

A targatetős MX-5 igazi négyévszakos autó. Ténylegesen az év bármelyik időszakában előkaphatod a garázsból és már útra is kelhetsz vele. Az élhetőbb verzió szerintem továbbra is a vászontetős kivitel, amelyhez használtan már elég kedvező áron hozzá lehet jutni. A negyedik generációs MX-5 esetében jelenleg 3 felszereltség közt lehet különbséget tenni, melyek a: revolution, a revolution top és a takumi. Árak tekintetében is ez a növekvő sorrend, a revolution 10 427 000-nél kezdődik, a revolution top 11 505 000-nél, a takumi felszereltségért pedig 11 565 000 forintot kérnek kezdő lépésként. Tehát, ha durván felextrázod a kis kétüléses roadstert, akkor könnyen azon kaphatod magad, hogy 12 milliót pengettél ki. Mindez nem probléma, hiszen az ND cserébe bizalmat, kényelmet, élvezetet és hűséget ígér.

Mazda MX-5 RF G184 Takumi (2020)

 • Lökettérfogat: 1998 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/4
 • Max. teljesítmény: 184 LE 7000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 205 Nm 4000/perc
 • Hossz./szél./mag.: 3914/1735/1245 mm
 • Tengelytáv: 2309 mm
 • Saját tömeg: 1045 kg
 • Városi fogyasztás: 6,2 l
 • Országúti fogyasztás: 6,7 l
 • Vegyes fogyasztás: 6,4 l
 • Tesztfogyasztás: 6,9 l
 • CO2 kibocsátás: 139 g/km
 • Végsebesség: 220 km/h
Michelisz és Keszthelyi a 25 legértékesebb magyar sportoló között A 22 legjobb autós múzeum - 1. rész

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!