vasárnap - 2022. October 02.
17 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Taxiból furgon: LEVC VN5 2021 – Teszt és videó

A London Electric Vehicle Company következő újdonságát, az árammal hajtott VN5-ös furgont teszteltük.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)

2014-ben a Volvót is tulajdonló Geely 500 millió fontot mozgósított, hogy létrehozzák a LEVC (London Electric Vehicle Company) vállalatot, ami 2017-ben életre keltette a klasszikus London-taxit elektromos, range extended változatban. Anglia, Németország és Japán után Magyarországon is megkezdődött az autó értékesítése a kedvező feltételeket biztosító zöld rendszám nyújtotta adókedvezmények és igényelhető támogatások miatt. A TX verzió után azonban már kapható itthon a VN (Van) kivitel, amit egy nap erejéig ki is tudunk próbálni a Gablini-cégcsoport jóvoltából – lássuk, mit tud a takarékos, de nem éppen olcsó elektromos kisteherautó!

levc vn5 teszt alapjarat

Maci-laci külső

A VN5-öt könnyen össze lehet téveszteni a taxi változattal, hiszen gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mégis egy 401 milliméterrel hosszabb tengelytávot kapunk, és a tetővonal is 110 milliméterrel magasabbra került. Az önhordó karosszéria is ragasztott, alumínium elemekből és SMC (sajtolt kompozit) elemekből építkezik. LED-es fényszórók vannak elöl-hátul, az autó orrán két töltőnyílás is megtalálható, egyik oldalon a CCS, másikon a Chademo csatlakozó figyel, így minden európai szabványt lefedhetünk vele. Az autó bőven 233 milliméterrel nyúlik túl az 5 méteren, 2083 mm széles és 1990 mm magas. 

A videóban szereplő kilincses rész egy kis pontosításra szorul, ugyanis a leszedhetősége azt a célt szolgálja, hogy amennyiben a kulcs lemerül, úgy is ki lehessen nyitni a járművet, nem pedig gyártási- vagy minőségi hiba jele. Elnézést a pontatlanságért!

levc vn5 teszt alapjarat

Volvós, egyszerű beltér

A VN5 három felszereltségi szinttel érhető el: Business, City és Ultima. Alap a vészfék asszisztens, első és oldalsó, vezető- és utasoldali légzsák, tempomat, 9 colos érintőképernyő és kétzónás klíma, a City már kap fűthető szélvédőt, első, hátsó parkradart, függönylégzsákot, sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, az Ultimához pedig jár a visszapillantó kamera, a metálfény és a 22 kW-os AC töltési lehetőség.

levc vn5 teszt alapjarat

Az utastérben nagy tárolórekeszeket, olcsó, de cserébe könnyen takarítható műanyag borításokat kapunk és aki már ült Volvóban, annak a kormány, az infotainment, a menetválasztó kar, a bajuszkapcsolók mind-mind ismerősek lesznek majd. A kormány mögötti digitális kijelző és a központi panelen futó multimédia stabilan működik, veszi a lapot, kidolgozásban azonban elmarad a modern Volvókétól, de nem is kell elvárni tőle, hogy tűéles legyen – a pörgős mindennapokat gond nélkül kiszolgálja. Az üléspozíció kisteherautósan magaslati, ráadásul az ülések alá helyezték a 23,1 kWh-s akkucsomagot.

levc vn5 teszt alapjarat

A raktér 5,5 négyzetmétert kínál, el tudunk benne helyezni két EU raklapot (1000x1200 mm), az autónak bruttó 830 hasznos teherbírása van, a tetőn 100 kilóig terhelhető. Az oldalsó rakodóajtó 1128 mm széles, 1199 mm magas, a 60/40 arányban nyitható hátsó ajtó pedig 1253x12722 mm-es tárgyakat képes befogadni.

Elsősorban árammal

A gyártó eCity hatótávnövelő technológiának nevezi a soros hibrid hajtást, ami egy 150 lóerős, 250 Nm-es nyomatékkal rendelkező villanymotorból és egy háromhengeres, Volvo-eredetű, 1,5 literes benzinmotorból áll, utóbbi csak áramtermelésre képes, a hajtásról kizárólag a villanymotor gondoskodik. Az autót teljesen feltöltött akkucsomaggal vettük át, és egyből a Hungaroringet céloztuk meg az autópályán, ahol ki is derült, hogy 128 km/órában van maximalizálva a sebessége, a 0-100-as sprintet pedig 13,2 másodperc alatt teljesíti. Az üres doboz miatt a kelleténél zajosabb, instabilabb a bódé, sőt nagyobb tempónál egy magas frekvenciájú zajt is generál a hajtás, ami előbb-utóbb fejfájáshoz vezethet - legalábbis engem borzasztóan idegesített. A határozott kigyorsításokhoz és a dinamikus közlekedéshez elegendő is a 150 lóerő, más kérdés, hogy megpakolva mennyire tud fickós lenni az elektromotor.

levc vn5 teszt alapjarat

Ideális feltételek mellett 100 kilométeres tisztán elektromos hatótávot ígér a gyártó, amennyiben teljesen feltöltött akkumulátorral indítjuk a napot, ha az akkucsomag lemerül, a benzinmotor töltésre készen várja a szolgálatot. A 36 literes tankból kinyert benzinnel így még 300-350 kilométert tudunk megtenni az autóval. Aki ilyen autót vesz, az praktikusan ki is használja tölthetőség sokoldalúságát, váltóáramról 11 kW-tal, felárért (ÁFA nélkül 356 350 Ft) 22 kW-tal is tudjuk tölteni, de DC töltővel akár 50 kW-tal is tölthetjük a VN5-öst.

Könnyen fordul

A hátra helyezett villanymotor a Polestar 1-esből származik, a benzinmotor a megszokott helyen van, de persze így is a kelleténél könnyebb a hátulja, ha éppen nincs benne rakomány. Az elektronika azonban okosan elveszi a hajtást az ívbelső kerékről, így nem lehet hülyegyerek módjára keresztbe tenni a közel 2,1 tonnás, üres bódét. Elöl MacPherson felfüggesztést, hátul pedig a nagyobb terhelhetőség érdekében laprugókat kapott az autó, és mivel az első kerekek nem képesek hajtani, ezért az átlagnál sokkal nagyobb szögben kifordíthatók, így 10,1 méter átmérőjű körben képes megfordulni a VN5.

levc vn5 teszt alapjarat

Ár és összegezve

Az LEVC VN5 range extended hajtáslánca miatt a kompakt furgonok kategóriájában szinte egyedül versenyez a piacon, ugyanis a Nissan e-NV200, a Peugeot e-Expert tisztán elektromos kivitelben kaphatók, előbbi 12-16,5 millió forint között, utóbbi 10,5-16,5 millió forint között. De vehetünk már lágy hibrid Transitot nettó 9,8 millióért, sőt plug-in hibridet nettó 13,8-ért, dízelt nettó 7,5-ért. A VN5 esetében elmarad a hatótávpara, ugyanis, ha van benzin a tankban, vagy van a közelben benzinkút, nem kell aggódnunk attól, hogy a pusztában maradunk áram nélkül. A nettó árakat tekintve a legolcsóbb Business kivitel 19,7 millió, a City 20,3 millió, az Ultima 21,5 millió forinttól indul, tehát jó sok tisztán elektromos kilométert meg kell tenni ahhoz, hogy visszahozza a különbséget egy dízel furgonhoz képest. Maga a csomagolás, a kivitelezés, a hatékonyság rendben van, de vajon sikerül-e piaci rést hasítani az újdonságokra amúgy is érzékenyen reagáló magyar piacon?

LEVC VN5 (2021)

 • Lökettérfogat: 1477 cm3
 • Hengerek/szelepek: 3/12
 • Bruttó akkukapacitás: 32 kWh
 • Elektromotor max. teljesítménye: 150 LE
 • Elektromotor max. forgatónyomatéka: 250 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 5233/2083/1990 mm
 • Tengelytáv: 3386 mm
 • Saját tömeg: 2070-2222 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 0,9 l/ 100 km
 • Hatótávnövelő motor fogyasztása: 9,2 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 21 g/km
 • Végsebesség: 128 km/h
 • 0-100: 13,2 s

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!