2020. július 11. | 15:00

Hibák, amiket ne kövessünk el közúti baleset esetén.

Talán hajlamosak lennénk azt gondolni, hogy balesetek csak másokkal történhetnek meg, de ha mégsem, mi biztosan tudnánk kezelni a helyzetet. A tapasztalat ezzel szemben sajnos azt mutatja, hogy amikor bekövetkezik a baj, az egyébként higgadt és felkészült sofőrök is hajlamosak a stresszhelyzetből eredően rossz döntéseket hozni. Nézzük a leggyakoribb elkerülendő hibákat a das.hu szakértője szerint.

„Már itt sem vagyok”

Talán felesleges is hangsúlyoznunk, mennyire lényeges, hogy sem vétkes, sem vétlen félként ne hagyjuk el a baleset helyszínét! Az első ijedtség ugyan diktálhatja azt, hogy egyszerűen hátra hagyjunk mindent, azonban ezzel akár bűncselekményi tényállást is kimeríthetünk. Ha megállunk a helyszínen, majd ezután azért hagyjuk faképnél a másik érintettet, mert nem tudunk a felelősség kérdésében megállapodni, akkor mind a felelősség megállapítása, mind a károk rendezése elé akadályokat gördítünk.

„Intézzük el papír nélkül”

Kinek ne futna végig a hátán a hideg, ha arra gondol, hogy heteket, vagy akár hónapokat kell várnia vétlen félként a végleges kárrendezésre, miközben látszólag kis sérülésről van szó? Másik oldalról: nem sokkal kedvezőbb a helyszínen kifizetni egy csekélyebb összeget és elfelejteni minden kellemetlenséget, mint vállalni a károkozói pótdíjat és a bonus-malus besorolás lerontását egy horpadás vagy karcolás miatt? Kétségtelenül kecsegtető megúszni ezeket a bonyodalmakat, ám később sok kellemetlenséget tartogathatnak a gyors megoldások, hiszen könnyen meglehet, hogy az adott összeg nem elegendő a károk rendezésére, vagy éppen egyéb, elsőre nem látható károk válnak nyilvánvalóvá egy alapos vizsgálatot követően.

„Felesleges a rendőri közreműködés”

Nyilvánvaló, hogy senki sem szívesen veti alá magát rendőri intézkedésnek, ugyanakkor bizonyos esetekben ez elkerülhetetlen. Amennyiben a felelősség kérdésében nem sikerül egyező álláspontot kialakítanunk, vagy személyi sérülés is történt a balesetben, nem kerülhető el a rendőri közreműködés. Ilyen esetekben mindenképpen várjuk meg a helyszínre érkező járőröket, számoljunk be a baleset körülményeiről, tanúsítsunk együttműködést a hatósággal!

„Gyorsabban megúszom, ha mindenre rábólintok”

Sajnos stresszhelyzetben sokakat magukra hagy az érdekérvényesítő készségük, és úgy gondolják, az a legkönnyebb út, ha elismerik a felelősségüket. Ezt előidézheti az, hogy eleve bizonytalanok az adott közlekedési helyzetben, de akár az is, hogy a másik fél egyszerűen határozottabb, vagy éppen a rendőrök gyakorolnak akarva-akaratlanul nyomást az érintettekre a kötelező jogszabályi figyelmeztetéssel. Ha a baleseti bejelentőlapon elismerjük a felelősségünket, a biztosítónk nyilatkoztatni fog bennünket, hogy ezt fenntartjuk-e, tehát kvázi „helyreigazítható” az álláspontunk. Ha azonban a rendőröknek nyilatkozunk így, és elfogadjuk a helyszíni bírságot, azzal elvágjuk magunkat minden további jogorvoslati lehetőségtől.