kedd - 2022. november 29.
2 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Gyermeket hagytak a kocsiban a tűző napon - betörhetem az ablakot, hogy kimentsem?

2020. július 01. | 15:45

Az utóbbi években minden nyáron hallani olyan rémtörténetet, hogy figyelmetlenségből a tűző napon parkoló autóban bezárva hagyták a szülők a gyermeküket. A járműben a levegő perceken belül elviselhetetlen mértékig felforrósodik, komoly veszélynek kitéve a járműben tartózkodó életét. Ilyen esetet észlelve azonnal cselekedni kell!

Egy gyermek élete akár perceken is múlhat, ha már régóta várakozik a felforrósodott járműben. Abban az esetben, ha a jármű ajtajai és ablakai zárva vannak, és egyértelműen látni, hogy a gyermek veszélyben van, a gyermek testi épségének biztosítása mellett egy távolabbi ablak betörése is indokolt lehet a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében.

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy a járműben okozott kárért felelősségre vonhatók lesznek-e?

Mutatjuk a jogi szabályozást!

Büntetőjogi szempontból a rongálás vétségének megvalósulását szükséges vizsgálni a das.hu szakértője szerint. Főszabály szerint, aki idegen vagyontárgy megrongálásval másnak kárt okoz, megvalósítja a rongálást. A törvény felismerte azonban annak a lehetőségét, hogy nem minden szándékos rongálás bűncselekmény. Végszükség esetén nem valósul meg bűncselekmény és nem állapítható meg a felelőssége az elkövetőnek a rongálással összefüggésben.

A végszükséggel kapcsolatban az alábbiak szerint rendelkezik a törvény:

3. § (1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

Polgári jogi oldalról vizsgálva az esetet, nem állapítható meg kártérítési kötelezettség az ablakot betörő személlyel szemben, hiszen jelen esetben hiányzik a jogellenesség. Egy gyermek életének megóvásáért, mint szükséghelyzetben okozott kár nem minősülhet jogellenes károkozásnak.

Előfordulhat azonban, amikor indokolatlan az ilyen mértékű beavatkozás, példának okáért ha nyitva van az ajtó, több ablak le van húzva, a szülők a közelben vannak. Ilyen esetben, ha büntetőjogi felelősségre vonásra nem is, de polgári jogi elmarasztalásra számítani lehet.

Fontos végezetül kiemelni a minden személyt érintő segítségnyújtási kötelezettséget, azaz ha bajba jutott személyről szerzünk tudomást, a gyors helyzetfelmérést követően azonnal segítséget vagyunk kötelesek nyújtani. Ha elmarad az elvárható beavatkozás, segítségnyújtás elmulasztása miatti elmarasztalás várható.

Reméljük a fent vázolt helyzettel nem találja szembe magát senki, egyben betartandó az örök figyelmeztetés, nyáron pár percre se hagyjunk gyermeket a járműben felügyelet nélkül.

Írta: dr. Némethné dr. Czinege Kinga 

Az Alapjárat stábja tesztelte, milyen forróság lehet egy autó belterében. Te ne próbáld ki, inkább nézd meg a videót, mert tanulságos!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!