2021. március 23. | 09:25

A közúti jelzőtáblák nem véletlenül vannak kint, nem árt tisztában lenni a funkciójukkal.

Szerkesztőségünk a D.A.S jogászának segítségével tárgyalja a közlekedési táblákkal kapcsolatos különleges eseteket, illetve a közlekedési táblákhoz köthető szabálysértéseket. Most a „Kivéve célforgalom” táblát vesszük górcső alá.

Mit is jelent a “Kivéve célforgalom” tábla?

14.4. Egyes járműfajták behajtásának korlátozása

“Ha a forgalom biztonsága, illetve a környezet védelme a behajtási tilalom elrendelését teszik indokolttá, de nem célszerű megtiltani azoknak a járműveknek a forgalmát, amelyek úti célja az érintett úton van, a járművek behajtását a „Kivéve célforgalom” vagy „Kivéve áruszállítás” kiegészítő táblákkal, illetőleg ezeknek időszakot tartalmazó változatának alkalmazásával kell lehetővé tenni.” - (83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről)

Tehát arról van szó, hogyha nincs konkrét oka az adott útszakaszon való áthajtásnak, akkor például a dugó elkerülése vagy az út lerövidítése céljából nem veheted azt igénybe.

Ez a kiegészítő tábla elsősorban az ott lakók nyugalmát és védelmét szolgálja, így ha be is tévednél 1-1 ilyen útszakaszra, akkor a megengedett 20 km/óránál semmiképp se közlekedj gyorsabban.

Természetesen ez a hétköznapi emberre vonatkozik. A postás, a futár és egyéb munkát végző egyének használhatják az adott utat, hiszen nekik céljuk van ott.

Ha téged megállított már rendőr hasonló szituációban, akkor kommentben meséld el tapasztalataidat!