csütörtök - 2023. június 08.
16 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Hogyan használd a “Kivéve célforgalom” táblát?

2021. március 23. | 10:25

A közúti jelzőtáblák nem véletlenül vannak kint, nem árt tisztában lenni a funkciójukkal.

Szerkesztőségünk a D.A.S jogászának segítségével tárgyalja a közlekedési táblákkal kapcsolatos különleges eseteket, illetve a közlekedési táblákhoz köthető szabálysértéseket. Most a „Kivéve célforgalom” táblát vesszük górcső alá.

Mit is jelent a “Kivéve célforgalom” tábla?

14.4. Egyes járműfajták behajtásának korlátozása

“Ha a forgalom biztonsága, illetve a környezet védelme a behajtási tilalom elrendelését teszik indokolttá, de nem célszerű megtiltani azoknak a járműveknek a forgalmát, amelyek úti célja az érintett úton van, a járművek behajtását a „Kivéve célforgalom” vagy „Kivéve áruszállítás” kiegészítő táblákkal, illetőleg ezeknek időszakot tartalmazó változatának alkalmazásával kell lehetővé tenni.” - (83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről)

Tehát arról van szó, hogyha nincs konkrét oka az adott útszakaszon való áthajtásnak, akkor például a dugó elkerülése vagy az út lerövidítése céljából nem veheted azt igénybe.

Ez a kiegészítő tábla elsősorban az ott lakók nyugalmát és védelmét szolgálja, így ha be is tévednél 1-1 ilyen útszakaszra, akkor a megengedett 20 km/óránál semmiképp se közlekedj gyorsabban.

Természetesen ez a hétköznapi emberre vonatkozik. A postás, a futár és egyéb munkát végző egyének használhatják az adott utat, hiszen nekik céljuk van ott.

Ha téged megállított már rendőr hasonló szituációban, akkor kommentben meséld el tapasztalataidat!

Lewis Hamilton maga mutatta be a Mercedes-AMG One hiperautót Durva árat kérnek ezért a közel 50 éves Ladáért

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!