Olvasónk autóját megtörte egy autós a parkolóban, majd adatainak hátrahagyása nélkül elhajtott. A szakjogász igyekszik segíteni.

„Kedves Alapjárat!

Egy parkolóban ismeretlen megtörte az autómat. A rendőrségen feljelentést tettem, várom, hogy a kamerafelvételeken látszik-e valami. Kérdéseim: ha van kamerafelvétel, akkor hogyan lehet a kárt bejelenteni a biztosítónak normál KGFB-re úgy, hogy nincs mindkét fél által kitöltött kárbejelentő? Vagy csak polgári per a megoldás? A rendőrség meg nyilván határoz majd a szabálysértés ügyében, de mi van akkor, ha a rendszám nem olvasható, de van felvétel, hogy nem saját kár?

Üdvözlettel:

János"

Olvasói fotó

Ahhoz, hogy minél szakszerűbb válszt tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a D.A.S. szakjogászát, dr. Krizsán Zoltánt, aki összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az ügy kapcsán.


Ha a kamerafelvételeken egyértelműen látszik az, hogy a kárt gépjárművel okozták, illetve a gépjármű rendszáma felismerhető, álláspontom szerint nincsen akadálya annak, hogy bejelentse az olvasó a kárt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosító felé. A törvény nem ír olyan kötelezettséget, hogy a károkozás bizonyítása csak a kék-sárga baleseti bejelentő, vagy rendőrségi jegyzőkönyv alapján lehetséges. Nyilván előnyösebb helyzetet teremtene ezek közül valamelyik, a másik fél nyilatkozatával egy körrel beljebb vagyunk, még akkor is, ha adott esetben nem ismeri el a felelősséget a károkozásért.

A biztosítónak tehát ezen bizonyíték alapján be kell tudnia azonosítania a biztosítottját és annak felelősségét, még nyilatkozattételre sem köteles felhívnia őt arra, hogy elismeri-e. A kamerafelvételek elkészítésének és felhasználásának jogi problematikájáról pedig korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Az olvasó kérdése jogos, nem kizárt sajnos, hogy a biztosító elutasítja a kártérítési igényt, vagy a felelősség ugyan elismert, de az okozott károk közül nem mindegyiket akarja kifizetni. Ebben az esetben vagy peren kívüli egyezség, vagy végső soron polgári peres jogi út a megoldás közvetlenül a biztosítóval szemben.

Rendőrség és kártérítés

A rendőrségi eljárást követően a hatóság marasztalhatja a kárt okozót rongálás elkövetésével. Ennek hatására a polgári jogi igényt is könnyebb lenne érvényesíteni a biztosítóval szemben, a szabálysértési eljárás azonban sajnos elhúzódhat, és a károk mértékétől függően nem is biztos, hogy jobban jár az olvasó azon eljárás befejezésének a megvárásával.

Nem ismert rendszám: MABISZ

Amennyiben a jármű rendszáma nem felismerhető, sajnos már nehezebb a helyzet. A jogalkotó szabályozza az ismeretlen gépjármű által okozott károkat. Ismeretlen jármű az, amely nem azonosítható, és utólag sem, mivel elhagyta a baleset helyszínét, vagy az azonosító adatok nem felismerhetők.

A MABISZ elkülönített pénzügyi alapja, a Kártalanítási Számla hivatott kezelni pl. a biztosítással nem rendelkező gépjárművek által okozott károk megtérítését. Ha azonban olyan gépjármű okozta a kárt, amely nem beazonosítható, nem felismerhető, az olvasó sajnos nem érvényesítheti kártérítési igényét a Kártalanítási Számla kezelőjével szemben a jogszabály alapján, csak akkor, ha súlyos személyi sérülés vagy haláleset történt.

Kamerafelvétel vs. nem beazonosítható rendszám

A kamerafelvételnek tehát nincsen jelentősége akkor, ha a rendszámot nem lehet kiolvasni belőle. Ilyen esetekre megoldás a vagyonbiztosítás – CASCO –, ahol sajnos önrész beszámításával lehet csak kártérítéshez jutni. Felelősségi alapon akkor lehet reménykedni a károkozótól vagy a biztosítójától kártérítésben, ha ő beazonosítható, pl. a rendőrségi eljárás eredményeképpen a károkozó kilétére fény derül. Ebben az esetben „jól jön”, ha van egy szemtanú, aki a rendőrök előtt jegyzőkönyvbe tudja mondani mit és kit látott, még jobb esetben megjegyzi a rendszámot.

Ha rendőr nem érkezik a helyszínre, de valaki látta a rendszámot és kiderítik a károkozó biztosítóját, pusztán a károsult és a szemtanú(k) elmondása sajnos nem jelent biztosan elegendő bizonyítékot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosító előtt. 

Amennyiben nincsen sem tanú, sem kamerafelvétel, csak a sérült gépjárművel szembesül a károsult, leginkább a CASCO biztosításban bízhat a kára megtérítésére.