Mire figyeljek egy gépjármű adásvétel esetén?

Közzétéve:
2020-08-15, 13:00

A személygépkocsi adásvételi szerződésének számos veszélye lehet, ne hagyd magad csőbe húzni.

A gépjármű adásvétel a mindennapi jogügyletek gyakori része. A felek megállapodnak a vételárban, rögzítik a gépjármű eladáskori állapotát és a tulajdonátruházási szerződés aláírásával létre is jött a jogügylet. Miután az eladó a szerződés átadásával bejelenti a tulajdonátruházás tényét, mint új tulajdonos már maradéktalanul rendelkezhet a megszerzett gépjármű felett.

Mi a helyzet akkor, ha az adásvétel időpontja hamis adatként került feltüntetésre a tulajdonátruházási szerződésben, érheti joghátrány a vevőt? - Erre keressük a választ a das.hu szakértőjével.

Sajnos egyre gyakrabban előforduló tapasztalat, hogy az eladó – különböző technikai okokra hivatkozva – rábeszéli a jóhiszemű vevőt, hogy korábbi időpont kerüljön feltüntetésre a tulajdonjog átruházási szerződésben, mint a valós adásvétel időpontja.

Azok a vevők járnak el helyesen, akik fenntartással kezelik az eladó kérését, és nem fogadják el a javaslatot.

A félrevezetés okai között állhat egy baleset okozása, mely baleset időpontjában nem volt érvényes felelősségbiztosítás az érintett járművön.

Azzal, hogy a vevő elfogadja, hogy valótlanul korábbi időpont kerüljön feltüntetésre a szerződésben – akár csak egy két nap eltérés – könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy a MABISZ a vevővel, mint nyilvántartás szerinti tulajdonossal szemben lép fel, mint károkozóval és regresszív igényként követeli az okozott kár megtérítését.

Személyautó adásvételi szerződés

Sokaknak megoldást jelenthet, hogy bizonyítják a MABISZ, valamint a gépjármű nyilvántartó felé, hogy a valóságban későbbi időpontban került sor az adásvételre.

Sajnos azonban kevesek előtt ismert ezen megoldással járó negatív jogkövetkezmény:

A vevő ebben az esetben kénytelen lesz szembenézni a közokirat hamisítás bűntettével.

A közokirat hamisítás ezen magatartását a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény az alábbiak szerint rendeli büntetni:

342. § (1) Aki

c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A szakirodalom a közokirat hamisítás bűntettének ezen alakzatát intellektuális közokirat hamisításnak nevezi. Jelen esetben az elkövető tisztában van vele, hogy közhiteles nyilvántartásba vétel végett olyan okiratot ad át a nyilvántartást vezető hatóság részére, mely nem felel meg a valóságnak, azaz hamis adatot tartalmaz.

A közhiteles nyilvántartásokba vetett közbizalom sérelmével járó bűncselekmény megítélése a bírói gyakorlatban szigorú, a büntetés magas összegű pénzbüntetésben, vagy a tárgyi súlyhoz igazodóan felfüggesztett szabadságvesztésben is megnyilvánulhat.

Összefoglalóan azt tanácsoljuk minden gépjármű vásárlás előtt álló Ügyfeleiknek, hogy kizárólag valós adatok feltüntetése mellett kerüljön aláírásra a tulajdonjog átruházási szerződés az esetleges későbbi jogviták és büntetőjogi elmarasztalás elkerülése érdekében.

Írta: dr. Némethné dr. Czinege Kinga

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Kocsiban ragadt riadt gyermek
2020. július 01.
Az utóbbi években minden nyáron hallani olyan rémtörténetet, hogy figyelmetlenségből a tűző napon parkoló autóban bezárva hagyták a szülők a gyermeküket. A járműben a levegő perceken belül elviselhetetlen mértékig felforrósodik, komoly veszélynek kitéve a járműben tartózkodó életét. Ilyen esetet észlelve azonnal cselekedni kell!
Koccanásos baleset
2020. július 11.
Hibák, amiket ne kövessünk el koccanás esetén.

További hírek