Mit tehetek, ha a károkozó nem áll meg?

Közzétéve:
2020-07-19, 13:00

Közlekedési baleset részese sajnos még a legtapasztaltabb sofőr is lehet, hiszen az utakon mások hibáját kivédeni nem mindig lehetséges.

Szerencsére kijelenthető, hogy hazánkban inkább az az általános magatartás, hogy a károkozó és a károsult fél is megáll a baleset bekövetkezése után, kitöltik a baleseti bejelentő lapot, majd pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítón keresztül a károsult rendezi a gépjárművében esett károkat. Sajnos azonban egyes esetekben előfordulhat, hogy a károkozó nem áll meg a helyszínen.

das.hu tanácsadójának segítségével járjuk körbe a témát. Jelen cikkünk célja, hogy iránymutatással szolgáljunk az ilyen helyzetek megoldásával kapcsolatosan.

Fontos megjegyezni, hogy a károkozó gépjármű rendszáma igen jó kiindulópontként szolgálhat a probléma megoldásával kapcsolatosan, így mindenképpen törekedjünk rá, hogy azt felírjuk vagy megjegyezzük, esetleg lefényképezzük. Ebben nagy segítséget jelenthet számunkra, hogyha járművünket fedélzeti kamerával szereljük fel, amely rögzítheti a károkozó gépjármű rendszámát, ugyanis ezen felvételek is bizonyítékul szolgálhatnak.

Abban az esetben, hogyha sem felírni, megjegyezni nem tudtuk a rendszámot, sem pedig fedélzeti kameránk nem rögzítette azt, mindenképpen kérjünk segítséget a baleset környezetében tartózkodó személyektől. A balesetet észlelők ugyanis szemtanúként szintén emlékezhetnek akár a gépjármű rendszámára, akár más, a baleset szempontjából fontos részletekre. A tanúk nevét és elérhetőségét mindenképpen írjuk fel.

Fontos továbbá, hogy még abban az esetben is érdemes rendőrt hívni, hogyha sem a szemtanúk, sem mi magunk nem emlékszünk a rendszámra, illetve fedélzeti kamera sem rögzítette azt. Magyarországon ugyanis meglepően sok térfigyelő kamera működik, melyek által készített felvételeket a hatóság jogosult kikérni. Sok esetben ugyanakkor ezen kamerák által készített felvételeket csak rövid ideig tárolják, így mindenképpen nézzünk körül mi magunk is, hogy látunk-e ilyen eszközöket, s amennyiben igen, úgy azt jelezzük a rendőröknek is.

Karambol

A helyszínre kiérkező rendőrök jegyzőkönyvben tudják rögzíteni a baleset körülményeit, mely jegyzőkönyvet tapasztalatunk alapján két-három nappal a baleset után tudjuk kikérni az illetékes rendőrkapitányságtól. Érdemes a helyszínre kiérkező rendőrökkel egyeztetni, hogy melyik rendőrkapitányságon tudjuk ezt megtenni, ugyanis ez sok esetben nem egyértelmű.

A rendszám ismeretében, a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában, illetve a helyszínen készített fényképfelvételekkel akár e-mail üzenetben is felvehetjük a kapcsolatot a Magyar Biztosítók Szövetségével (MABISZ), aki tájékoztatást tud számunkra nyújtani a károkozó gépjármű felelősségbiztosítójának adatairól. Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy az adott biztosító felé jelezzük a baleset bekövetkeztét, körülményeit, s kérjük kárainknak rendezését.

Fontos továbbá, hogy minden közlekedési baleset esetén javasoljuk, hogy mindkét fél készítsen jó minőségű fényképfelvételeket a sérülésekről, a helyszínről, az időjárási körülményekről, illetve a érintett útszakaszról és a kihelyezett jelzőtáblákról. A fényképfelvételek ugyanis a későbbi kárrendezési eljárásban fontos bizonyítékul szolgálhatnak.

Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, vagy az életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, akkor magatartása akár cserbenhagyás bűncselekményének is számíthat, amely miatt a bíróságok akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.

dr. Bálint Boglárka

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Egy baleset utáni törött autó és annak sofőrje
2019. január 14.
Egy balesetre nem lehet felkészülni, de az azt követő ügyintézésre igen. Az E-kárbejelentő egy hasznos alkalmazás, ami minden autós segítségére válhat!
balesetes BMW
2019. április 03.
Kedvező fordulat következett be a személyi sérüléssel járó közúti balesetek tekintetében

További hírek