csütörtök - 2022. december 08.
2.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 683 Ft
D 700 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mit tehetek, ha a károkozó nem áll meg?

2020. július 19. | 15:00

Közlekedési baleset részese sajnos még a legtapasztaltabb sofőr is lehet, hiszen az utakon mások hibáját kivédeni nem mindig lehetséges.

Szerencsére kijelenthető, hogy hazánkban inkább az az általános magatartás, hogy a károkozó és a károsult fél is megáll a baleset bekövetkezése után, kitöltik a baleseti bejelentő lapot, majd pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítón keresztül a károsult rendezi a gépjárművében esett károkat. Sajnos azonban egyes esetekben előfordulhat, hogy a károkozó nem áll meg a helyszínen.

das.hu tanácsadójának segítségével járjuk körbe a témát. Jelen cikkünk célja, hogy iránymutatással szolgáljunk az ilyen helyzetek megoldásával kapcsolatosan.

Fontos megjegyezni, hogy a károkozó gépjármű rendszáma igen jó kiindulópontként szolgálhat a probléma megoldásával kapcsolatosan, így mindenképpen törekedjünk rá, hogy azt felírjuk vagy megjegyezzük, esetleg lefényképezzük. Ebben nagy segítséget jelenthet számunkra, hogyha járművünket fedélzeti kamerával szereljük fel, amely rögzítheti a károkozó gépjármű rendszámát, ugyanis ezen felvételek is bizonyítékul szolgálhatnak.

Abban az esetben, hogyha sem felírni, megjegyezni nem tudtuk a rendszámot, sem pedig fedélzeti kameránk nem rögzítette azt, mindenképpen kérjünk segítséget a baleset környezetében tartózkodó személyektől. A balesetet észlelők ugyanis szemtanúként szintén emlékezhetnek akár a gépjármű rendszámára, akár más, a baleset szempontjából fontos részletekre. A tanúk nevét és elérhetőségét mindenképpen írjuk fel.

Fontos továbbá, hogy még abban az esetben is érdemes rendőrt hívni, hogyha sem a szemtanúk, sem mi magunk nem emlékszünk a rendszámra, illetve fedélzeti kamera sem rögzítette azt. Magyarországon ugyanis meglepően sok térfigyelő kamera működik, melyek által készített felvételeket a hatóság jogosult kikérni. Sok esetben ugyanakkor ezen kamerák által készített felvételeket csak rövid ideig tárolják, így mindenképpen nézzünk körül mi magunk is, hogy látunk-e ilyen eszközöket, s amennyiben igen, úgy azt jelezzük a rendőröknek is.

A helyszínre kiérkező rendőrök jegyzőkönyvben tudják rögzíteni a baleset körülményeit, mely jegyzőkönyvet tapasztalatunk alapján két-három nappal a baleset után tudjuk kikérni az illetékes rendőrkapitányságtól. Érdemes a helyszínre kiérkező rendőrökkel egyeztetni, hogy melyik rendőrkapitányságon tudjuk ezt megtenni, ugyanis ez sok esetben nem egyértelmű.

A rendszám ismeretében, a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában, illetve a helyszínen készített fényképfelvételekkel akár e-mail üzenetben is felvehetjük a kapcsolatot a Magyar Biztosítók Szövetségével (MABISZ), aki tájékoztatást tud számunkra nyújtani a károkozó gépjármű felelősségbiztosítójának adatairól. Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy az adott biztosító felé jelezzük a baleset bekövetkeztét, körülményeit, s kérjük kárainknak rendezését.

Fontos továbbá, hogy minden közlekedési baleset esetén javasoljuk, hogy mindkét fél készítsen jó minőségű fényképfelvételeket a sérülésekről, a helyszínről, az időjárási körülményekről, illetve a érintett útszakaszról és a kihelyezett jelzőtáblákról. A fényképfelvételek ugyanis a későbbi kárrendezési eljárásban fontos bizonyítékul szolgálhatnak.

Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, vagy az életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, akkor magatartása akár cserbenhagyás bűncselekményének is számíthat, amely miatt a bíróságok akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.

dr. Bálint Boglárka

9+1 elcseszett kormány az autózás történetéből – 2. rész Kvízjáték: Ismerd fel a 8 autót a kereke alapján!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!