szombat - 2023. szeptember 23.
18 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Összetörtek a parkolóban, hagytak is cetlit, de az eső elmosta. Mit tehetek?

2020. október 26. | 12:42

Valld be, te is találtad már meghúzva az autódat a parkolóban.

Tévedni és hibázni emberi dolog – a parkolós koccanások, sérülések mindennaposnak számítanak. A helyzet az, hogy némi szerencse kérdése is, hogy egy félresikerült tolatással okozott karcolás ezres vagy százezres kárt okoz-e a másik sérült autó típusától, korától és állapotától függően. Ezt a témát járjuk most körbe a das.hu szakértőjnek segítségével.

Károkozóként nem csupán jólneveltség kérdése, hogy a vezető távollétében okozott kár megtérítése érdekében mindent megtegyünk! Aki másnak kárt okoz, az köteles azt megtéríteni, nincs ez másként a parkoló autóban okozott károkkal sem.

Ennek érdekében adatainkat és elérhetőségeinket célszerű magunk után hagyni, erre jelenleg sincs egyszerűbb módszer. Mindenképpen készítsünk a sérülésről fényképfelvételeket, kérjük meg a közelben tartózkodó szemtanúkat, hogy adják meg adataikat arra az esetre, ha később az okozott kár mértéke, mibenléte vagy az elérhetőségeink megadása vita tárgyát képezné.

A szélvédőn hagyott cédulát megelőzően próbáljuk meg felmérni, hogy a jármű vezetője, tulajdonosa nem azonosítható-e be. Például a szomszédos üzletben, hivatalban rendszám alapján hangosbemondással vagy más módon. A személyes egyeztetés ugyanis sok későbbi vita megelőzésére szolgálhat.

Legyünk tekintettel az időjárási körülményekre, így esős, szeles időben a cédula vízhatlan és erős rögzítéssel kerüljön a másik jármű szélvédőjére, természetesen újabb sérülés okozása nélkül.

Abban az esetben ugyanis, ha a cédulát a szél, eső elviszi, szinte bizonyosan számolhatunk egy rendőrségi feljelentéssel a jármű tulajdonosa részéről. Ez pedig sokkal komolyabb következményeket fog maga után vonni, és a mentesülésre se számítsunk a térfigyelő és fedélzeti kamerák elterjedésére tekintettel. Nem vitás, van olyan eset, amikor az elkövető megússza a felelősségrevonást, de a helyszínről való gyors eltávozással azt kockáztatja, hogy cserbenhagyásért lesz később felelősségre vonva.

Amennyiben károsultként szembesülünk azzal, hogy járművünkben kárt okoztak a távollétünkben, mihamarabb rögzítsük mi magunk is a kárt, keressünk tanúkat, kérdezzünk utána a kamerafelvételeknek. Teljes nyomtalanság esetén tegyünk rendőrségi feljelentést, és bízzunk benne, hogy a mai rögzített világban a károkozó utolérhető, amire jó reményt ad a hasonló esetek csökkenő tendenciája.

Fronthajtás és vízhűtés – 50 éve debütált a VW K70 Feltörekvő titánok a rutinos legendák ellen – Portugál Nagydíj

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!