2023. december 23. | 08:05

7. Az olasz meló (2003)

Következő

Kezdjünk egy klasszikussal! Ki ne ismerné Az olasz meló című filmet? Kettő is van belőle, így kétszer annyi az esély, hogy ismerjük. Ha mégis lenne valaki, aki nem látta sem az 1969-es eredetit, vagy a 2003-as remake-et, biztos vagyok benne, hogy részleteket mindenki ismer a tolvajfilmből, főképp a híres, autós üldözéses jelenetet.

Az eredeti filmben és a 2003-as remake-ben is MINI-kkel menekülnek a rablók, előbbiben árkádokon keresztül, utóbbiban Los Angeles metróhálózatában. Azért emeltük ki a 2003-as remake-et, mert az talán közelebb állhat a mostani nézőkhöz, de hozzá kell tenni, hogy az eredeti film üldözéses jelenete sem volt semmi.

Az újabb filmben viszont a korszaktól elvárt akció és a gyors vágások fokozzák a tempót, az újabb MINI Cooperek pedig sokkal nagyobbak, mint az eredeti angol filmben, így a velük való lavírozás a szűk metróalagutakban csak még bámulatosabb.

A filmhez 32 MINI-t használtak, amelyeket mind átalakítottak valamilyen formában, vagy azért, hogy kamerát lehessen elhelyezni rajtuk, de voltak komolyabb átépítések is. Az alagútban használt három kocsiba elektromos motor került, mert a szűk, levegőtlen metrójáratban tilos volt belső égésű motorokat használni huzamosabb ideig. F. Gary Gray szerint a kocsik a stáb tagjaivá váltak.

A film egyébként hatalmas neveket vonultat fel, Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Seth Greene, Donald Sutherland és Jason Statham is a főszereplők között van. Hiába akciófilm és hiába remake, a 2003-as film méltó utódja lett az eredetinek és a kritikusok is jól fogadták, amely nagy részben Gray rendezésének, valamint a remek stábnak volt köszönhető.

Következő

Netflix

Nyitókép: Unsplash