2023. február 19. | 08:05

9. Dűne - Heighliner

Következő

Frank Herbert Dűne című, 1965-ös regénye az elmúlt lassan 60 évben hatalmas franchise lett, amelynek része egy 1984-es filmadaptáció, egy 2000-es, három részes televíziós sorozat, egy sor előzménykönyv, valamint a legutóbbi adalék, a 2021-es Dűne film, amelynek 2023-ban érkezik folytatása.

A Denis Villeneuve rendezte űrdráma szintén az eredeti regény adaptációja, amely a nem túl messzi jövőben játszódik, amelyben Leto herceg, a Caladan bolygó vezetője új megbízást kap: a Dűnének is gúnyolt Arrakis bolygó felügyeletével bízzák meg, amely éppen ellenkezője eddigi otthonának.

Az Arrakis egy elsivatagosodott, néptelen hely, amelynek egyetlen értéke a birodalom számára a „fűszer” nevű növény, amely rövid jövőbelátást biztosít használójának, így az űrnavigátorok számára nélkülözhetetlen a csillagközi utazások során.

A remek rendezés persze nem elegendő ahhoz, hogy valami jó adaptáció lehessen, de a 2021-es Dűne bővelkedik a kitűnő színészi alakításokban, Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Josh Brolin, Jason Momoa és Javier Bardem is megjelenik a vásznon. Emellett a film látványvilága is lenyűgöző, ezen tényezők összessége miatt 10 különféle Oscar-jelölést kapott, amelyből hatot meg is nyert.

Ezek közül az egyik a Legjobb Vizuális Effekt díja, amely az Arrakis bolygó végeláthatatlan homokrengetege és a kosztümök mellett a sokféle űrhajó miatt is megérdemli a kitüntetést. Utóbbi járművek legérdekesebb példánya a Heighliner nevű űrhajó, amely a Dűne mindegyik képernyős adaptációjában megjelent.

A Heighliner az Űrliga szolgálatában álló hosszú, csőszerű jármű, amely több ezer ember és még több felszerelés szállítására képes. A hajót vezető navigátoroknak is szüksége van a „fűszerre” a hajó vezetéséhez, így bár nem kulcseleme a filmnek, a Heighliner mindig jelen van. Mivel Herbert sosem részletezte a hajó külsejét, mindegyik adaptációban némileg eltérő formát kapott. A korábbi filmeken inkább kör alakú, míg a 2021-es moziban kissé oválisabb formát kapott a Heighliner.

Ami azonban érdekesebb a külsejénél és egyik legfontosabb tulajdonsága, amely különlegessé teszi ezt a hatalmas szállítóhajót az az, hogy képes meghajlítani a teret maga körül, így néhány pillanat alatt képes átszelni a teljes univerzumot. Ez a képesség a délutáni csúcsforgalomban is hasznos lehetne.

Következő
Nyitókép: Sacha Steinbach / Stringer / Getty Images