2022. június 03. | 15:36

Az elmúlt évben jelentős drágulás tapasztalható a lítium, a kobalt és a nikkel árát illetően.

A lítium-ion akkumulátorokhoz használt fémek árának jelentős drágulása azt eredményezheti, hogy akár több évig is eltarthat, mire az elektromos járművek és a hagyományos, belső égésű motoros autók ára kiegyenlítődik – olvasható a BloombergNEF elemzésében.

A lítium, a kobalt és a nikkel ára ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt évben, ami minimálisra csökkentette az elektromos járművek árrését. A kereslet folyamatos növekedésével práhuzamosan a gyártók most azzal a dilemmával szembesülnek, hogy vagy elkönyvelik veszteségként a többletköltségeket, vagy megpróbálják áthárítani azokat a fogyasztókra.

A drágulást megelőzően az akkumulátorárak már ahhoz a szinthez közeledtek, hogy rövid időn belül az elektromos járművek állami támogatások nélkül is versenyképesek lehettek volna a hagyományos autókkal szemben. Azonban ez most kezd megváltozni. Az akkumulátorok ára több mint egy évtized után idén emelkedésnek indult, valamint az egyre súlyosabb inflációs válság jelentősen késleltetheti annak a fordulópontnak az elérését, amikor az akkumulátorok átlagos költsége 100 dollár alá esik kilowattóránként.

BMW akkumulátorcella
Kép: BMW

A BloombergNEF elemzői szerint az akkumulátorkémia és a cellatervezés fejlődésének köszönhetően kilowattóránkénti 100 dolláros ár egy reális cél. Ha a nyersanyagárak még tovább emelkednek, ennek elérése éveket is csúszhat. A Nemzetközi Energia Ügynökség is hasonló aggályokat fogalmazott meg a vállalatcsoport múlt havi éves elektromos előrejelzésében.

A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares is azok közé tartozik, akik arra figyelmeztettek, hogy a nyersanyagárak emelkedése lassíthatja az elektromos járművek minél szélesebb körben való elterjedését. Tavares a múlt hónapban kijelentette, arra számít, hogy 2025 vagy 2026 körül az iparág akkumulátor-ellátási problémákkal fog küszködni.

BMW akkumulátorcsomagok
Kép: BMW

A lítium ára több mint ötszörösére emelkedett az elmúlt évben, miközben a kobalt és a nikkel is folyamatosan drágul. A három fém ára az elmúlt hetekben stabilizálódott, a Goldman Sachs pedig arra számít, hogy a következő két évben enyhülés várható a kulcsfontosságú nyersanyagok árát tekintve. A belső égésű motoros autók is folyamatosan drágulnak, ami a rekordokat döntögető üzemanyagáraknak köszönhetően még vonzóbb alternatívává teszi az elektromos járműveket.

Nyitókép: Tesla