2023. november 09. | 21:27

Meglepő kijelentést tett a fideszes székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár első embere, Cser-Palkovics András rendszeresen lehetőséget ad arra, hogy a helyiek kérdezzenek tőle. Ma közzétett egy videót, amiben számos közérdekű kérdést megválaszolt.

„Tervbe van Székesfehérváron egy giga factory?” – szólt az egyik kérdés. Cser-Palkovics András kertelés nélkül válaszolt a kérdésre.

„Kedves Viktor, amennyien akkumulátorgyárra gondol, akkor szeretném egyértelművé tenni, hogy Székesfehérváron nem tervezünk ilyet és nem is támogatjuk hogy akkumulátorgyár épüljön és úgy érzem, hogy szükség sincsen rá. Egy nagyon szerves fejlődés eredménye a fehérvári gazdaság és azon belül az ipari szektor. Megvannak a partnereink, akár a magyar tulajdonú, akár a nemzetközi vállalatok esetében az az érdeke a városnak, hogy ők az újabb és újabb fejlesztéseiket, technológiai váltásaikat itt valósítsák meg és itt vezessenek be új termékeket. Ez a gazdaság és ez az ipar erős és ezt szeretnénk működtetni, fenntartani” – mondta.

Kitért arra, hogy úgy érzi, a szolgáltatási szektor terén érzi úgy, hogy fejlődésre van szükség. Elmondta, hogy ilyen elképzelések vannak, valamint rátért arra, hogy a logisztikában van lehetőség arra, hogy jobban ki legyenek használva Székesfehérvár előnyei, értékei.

„Ebbe az irányba törekszünk, még egyszer: akkumulátrogyárat nem szeretnénk Székesfehérvárra engedni” – zárta gondolatait Székesfehérvár polgármestere. Aki ezt a saját fülével is szeretné hallani, az ide kattintva megteheti ezt.

Ismert tény, hogy Cser-Palkovics András a Fidesz kötelékeihez tartozik, a párt színeiben indulva választották meg polgármesterré. Először 2010-ben, majd 2014-ben és 2019-ben is elnyerte a választók bizalmát.

Eközben a külgazdasági és külügyminiszter, a fideszes Szijjártó Péter arról beszélt nemrég, hogy Magyarország a világon a negyedik legnagyobb akkumulátor gyártó hatalom, és hamarosan fel fog jönni a második helyre. A világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül jelen van öt hazánkban.

Szijjártó Péter februárban közzétett egy videót a saját Facebook-oldalán „Akkumulátorgyárak - az igazság” címmel. Ebben kifejtette az álláspontját részletekbe menően az akkumulátorgyárak kapcsán.

„Ezekért a beruházásokért hatalmas küzdelem zajlik, hatalmas küzdelem. Tehát ezek a beruházások nem így idepottyannak, tehát nem így ránk tukmálják a beruházók, hanem ezekért óriási nemzetközi verseny van.

Miért? Azért, mert ez lesz a jövő meghatározó iparága, ahova ezek a beruházások települnek, ott lesz munkahely, meg ott lesz gazdasági növekedés. Azt megszoktuk, hogy a magyar baloldal tönkreteszi a magyar gazdaságot, amikor hivatalban van. Megszoktuk, hogy a munkanélküliség az egekben van, amikor ők hivatalban vannak. Most is azért küzdenek, hogy ezek a munkahelyek ne Magyarországon, hanem például Németországban jöjjenek létre. Merthogy ezek a nagy kínai akkumulátorgyártó vállalatok elsősorban a német autógyárakat szolgálják ki.

A német autógyárak egy jelentős része meg már itt van Magyarországon. Ez nyilván nem esik egybe a német nemzetgazdasági érdekekkel” – mondta Szijjártó Péter a február 4-én közzétett videóban, majd kis megszakítást követően folytatta gondolatait.

„Tehát nézze, ugyanakkor nyilvánvalóan az is világos, hogy meg kell érteni a helyi embereket. Én győri vagyok. Én emlékszem rá, amikor Győrben elkezdték építeni az Audi-gyárat, ha valaki tüsszentett egyet, akkor már az volt, hogy az Audi-gyár építéséből fakadó porszennyezés miatt van. Én ezt megéltem, pontosan tudom. Ma már minden győri büszke arra, hogy a világ legnagyobb autóipari motorgyára Győrben van. Ráadásul most az elektromos akkumulátorok gyártását úgy próbálják beállítani, mint valami titokzatos történetet, ami majd jön, és akkor itt micsoda károkat okoz. Magyarországon most a világon a harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitással rendelkezik. Magyarországon hatalmas elektromos akkumulátorgyárak működnek, és nem okoznak olyan drámai hatásokat, olyan környezetvédelmi problémákat, mint amiket állítanak hogy okoznának” – mondta Szijjártó Péter.

Cser-Palkovics András ugyebár határozottan leszögezte, hogy nem szeretnének Székesfehérvárra akkumulátorgyárat engedni. Ez meglepő annak fényében, amely gondolatokkal februárban Szijjártó Péter zárta gondolatait a szóban forgó videóban.

„Tehát aki az elektromos akkumulátorgyártás ellen küzd az “A”, küzd a környezetvédelem ellen, és “B”, küzd a magyar nemzetgazdasági érdekek ellen” – szögezte le Szijjártó Péter.

Arról, hogy valóban nem okoznak-e drámai hatásokat a hazánkban működő elektromos akkumulátorgyárak, meg kellene kérdezni például a gödieket is, ahol az akkumulátorgyár közelében megmagyarázhatatlan módon ellepte az utcákat a csatornákból feljövő „fehér hab”. Kiderült ugyanis, hogy a rejtélyes anyag a Samsung akkumulátor-gyárból származott.

CATL, MTI/Czeglédi Zsolt